Kam se vydat?

Minigalerie Thajsko

Galerie - Thajsko a letoviska Fotogalerie - Thajsko noční pohled na letoviska Pláže v Thajsku Delikátní Thajské restaurace Útesy a jiné krásy Thajska Skály a příroda v Thajsku Lidé - Matka a dcera, pořízeno v Thajsku

Další články

Je už bezpečné vyrazit do Thajska? Zjistili jsme nejnovější informace ESO Travel na Novinky.cz
Thajsko po povodních nebojuje s krokodýly, ale s fámami, které odrazují turisty...
Kam za divokými party a nočním životem? Poradíme vám ta nejlepší místa ESO Travel na Novinky.cz
Těla svůdných dívek tančí v rytmu hudby, koktejly tečou proudem a o kus dál šumí mořský příboj...
Luxus ve stanu? Zkuste glamping, moderní kempování pro náročné ESO Travel na Novinky.cz
Spát pod stanem má svoje kouzlo. Návrat k přírodě, žádný luxus, jen karimatka a spacák...

5 věcí, které potřebujete vědět o Thajcích

Thajci jsou nesmírně milí a obětaví. Asi vás tak nepřekvapí, že se Thajsku svorně přezdívá „krajina úsměvů.“ Na druhou stranu je potřeba počítat s tím, že lidé zde jsou zároveň také velice hrdí a na svou zemi nedají dopustit

12.12.2019Celý článek »

5 nejkrásnějších pláží Thajska. Znáte je všechny?

Když se řekne „Thajsko“, většina z nás si představí nekonečné pláže pokryté bílým pískem, který svou jemností připomíná hladkou mouku. Je úplně jedno, jestli dáváte přednost malebným zátokám nebo divokému pobřeží, v Thajsku si rozhodně přijdete na své. Našli jsme pro vás pět nejzajímavějších krásek, které si rozhodně zaslouží vaši návštěvu.

20.11.2019Celý článek »

Klenot s průzračnou vodou nedaleko rušné Pattayi. To je ostrůvek Koh Larn

Pokud cestujete do oblíbeného letoviska Pattaya, pak věnujte pár hodin svého drahocenného času také návštěvě malého ostrůvku Koh Larn, který je od rušného letoviska vzdálený pouhých pět kilometrů. 

23.10.2019Celý článek »

Chrám velké relikvie Wat Mahathat je zastřen rouškou tajemství

Celé jméno chrámu Wat Mahathat je pro našince prakticky nevyslovitelné. Jeho originální jméno totiž zní Wat Mahathat Yuwaracharangsarit Rachaworamahavihara. 

05.09.2019Celý článek »

Hora Doi Suthep: 3 zajímavosti, které jste o ní nevěděli

Možná jste o ní dosud neslyšeli. Pokud ale zavítáte do Thajska, konkrétně tedy do významného města Chiang Mai, nenechte si ujít možnost vystoupat až na horu Doi Suthep, která se nad ním tyčí v nadmořské výšce 1 605 m. 

10.08.2019Celý článek »

Opiu se přezdívá černé zlato. Kde se vzalo a jak chutná opiový kouř?

O opiu se nejčastěji hovoří ve spojitosti s tzv. Zlatým trojúhelníkem – hranicí Thajska, Laosu a Myanmaru (Barmy), která je proslulá pěstováním máku a výrobou opia.

15.07.2019Celý článek »

Sangkhlaburi je zapomenuté městečko u barmských hranic

Zhruba 224 km západně od Kanchanaburi, hlavního město stejnojmenné provincie, leží malé zapomenuté městečko Sangkhlaburi. Díky své poloze se tady můžete potkat s pořádnou kulturní a etnickou směsicí. V místě totiž žijí jak Barmánci, tak Karenové a Monové.

10.06.2019Celý článek »

Kmen Karen: ženy s dlouhými hrdly návštěvníky Thajska fascinují

Jednou z povinností každého turisty, který zavítá do Thajska anebo Barmy, je návštěva vesnice domorodého kmene Karen. Populace kmene čítá asi 353 000 členů, kteří pocházejí původně z Barmy (Myanmaru). 

21.05.2019Celý článek »

Národní park Khao Yai je jeden z nejcennějších přírodních celků Asie

Thajsko je jedinou zemí, která nikdy nebyla kolonií jiného státu. Hned na první pohled vás upoutá její nezměrná energie, stejně jako maximální soulad s přírodou. Pokud patříte mezi milovníky národních parků a přírodních památek, nenechte si ujít návštěvu parku Khao Yai, který patří mezi nejcennější přírodní celky Asie.

24.04.2019Celý článek »

5 věcí, bez kterých nesmíte opustit Bangkok

Bangkok je pulzujícím velkoměstem, které ukrývá celou řadu unikátů. Těšit se můžete na starobylé památky, přenádherné chrámy, ale třeba i největší zlatou sochu Buddhy na světě. Co v Bangkoku navštívit a neopomenout? Dozvíte se na následujících řádcích.

13.03.2019Celý článek »

Botanická zahrada Nong Nooch Village láká na sloní show i orchideje

Když se řekne Pattaya, drtivá většina z nás si představí rušné letovisko, kde není o zábavu nouze. Na světě existují jenom dva tábory – jedni, pro které je Pattaya alfou a omegou, a druzí, kteří se jí obloukem vyhýbají.

22.02.2019Celý článek »

Nahlédněte do Sukhotai, sídla prvních králů

Pokud je v Thajsku místo, které během své návštěvy nesmíte minout, pak je to právě Sukhotai. Sukhotai v překladu znamená "Úsvit štěstí" a její založení se datuje k roku 1238. Sukhotai byla hlavním městem Thajska celých 120 let. Dnes je tomu pochopitelně jinak. Její krása ale nijak neutrpěla. Co tady můžete obdivovat?

23.01.2019Celý článek »

Ko Samet jako oáza klidu a bělostného písku

Thajsko ukrývá nejedno tajemství. Je oázou klidu a pohody, moderních kultur i tradičních hodnot a také přenádherných větších i menších ostrůvků, běloskvoucích pláží a průzračného moře.

28.12.2018Celý článek »

Chrám Wat Traimit ukrývá největší zlatou sochu Buddhy. Objevili ji ale zcela náhodou

Pokud se vydáváte do Bangkou, rozhodně nevynechejte návštěvu Čínského města, v jehož bezprostřední blízkosti stoji pompézní stavba z bílého mramoru - obří chrám Wat Traimit.  Samotná stavba je nesmírně zajímavá, mnohem zajímavější bylo ale tajemství, které dlouhá léta ukrývala. 

12.11.2018Celý článek »

Netradiční trh? Třeba ten plovoucí v Damnoen Saduak

Thajsko je zemí proslulou svou čarokrásou přírodou, honosnými chrámy, ale také nespočtem tržnic, na kterých můžete zakoupit prakticky cokoli. Jednou z nich je i tržnice v Damnoen Saduak. Jedná se vlastně o netradiční plovoucí trh, který prostě musíte spatřit na vlastní oči.

09.10.2018Celý článek »

Co vidět v Sukhothai a proč stojí za návštěvu?

Cestujete po Thajsku nebo ho v nejbližší době plánujete navštívit? Pak by vaše kroky měly vést do města Sukhothai, což v překladu znamená "Úsvit štěstí". Město bylo založeno roku 1238 a od svého založení je považováno za první hlavní města thajské říše a jedno z nejvýznamnějších míst severního Thajska. Co všechno tady uvidíte a co si nesmíte nechat ujít?

17.09.2018Celý článek »

Thajští královští bílí sloni. Jak to s nimi bylo doopravdy?

Setkat se s bílým slonem, to se nepoštěstí jen tak někomu. Takové netradiční setkání popsal v roce 1895 v jednom časopise anglický kapitán Low. Že bílý slon neexistuje? Částečně vám dáme za pravdu a částečně vás vyvedeme z omylu.

20.08.2018Celý článek »

4 místa, která musíte v Thajsku navštívit

Thajsko je hitem, který touží vidět snad každý. Navíc se stává rok od roku dostupnější. A místa jsou tady opravdu krásná. Pojďme se podívat na 4 z nich!

13.07.2018Celý článek »

Kus Čech v Thajsku: Vyhlášené pivo Singha se vaří z českého a německého chmele

Viděli jste film Pařba v Bangkoku? Pokud patříte mezi zarputilé fanoušky tohoto snímku, pak vám asi nebude dělat problém uhodnout, jaké pivo pili jeho hlavní představitelé. 

08.05.2018Celý článek »

Thajské mince jako cestovní mapa? Jasně!

Thajsko je zemí přenádherných pláží, okouzlující přírody, ale třeba také netradičních zákazů a příkazů. Místní tady nedají dopustit na krále a jeho rodinu, který je vyobrazen na mnoha památkách, ale třeba také mincích a bankovkách. Proto zde platí přísný zákaz psaní na bankovky, šlapání na mince anebo jednání, které by krále a jeho rodinu jakýmkoli způsobem znevažovalo. A když je řeč o mincích, kromě toho, že je na nich vyobrazený thajský král vám můžou posloužit jako skvělá cestovní mapa.

21.04.2018Celý článek »

Thajské národní parky ukrývají tříhlavého slona, jeskynní chrám i ostrov spící krávy

Drtivá většina turistů míří do Thajska za jediným účelem – relaxovat na zdejších plážích. Ovšem Thajsko není jen o blankytně modrém moři a bílých plážích, které svou strukturou připomínají hladkou mouku. 

13.03.2018Celý článek »

Thajsko na stříbrném plátně. Které pláže se objevily ve známých filmech?

Asi se nemusíme dlouze hádat o tom, že v Thajsku jsou jedny z nejkrásnějších pláží světa. Některé svou krásou ale zaujaly natolik, že si je zamilovali i samotní filmoví režiséři a následně i herci. Máme pro vás tři thajské krásky, které jste mohli zahlédnout ve filmu Pláž, Muž se zlatou zbraní nebo Star Wars.

13.02.2018Celý článek »

3 thajské klenoty, které turisté ještě neobjevili

Thajsko je zemí okouzlujících pláží, panenské přírody, přátelských obyvatel, ale i pozoruhodných přírodních, kulturních a architektonických skvostů a netradičních zážitků. Vycestovat sem už můžete prakticky „za hubičku“.

01.02.2018Celý článek »

Národní park Sai Yok: vodopády, jeskyně a Železnice smrti

V thajské provincii Kanchanaburi, asi dvě hodiny od stejnojmenného města, se nachází Národní park Sai Yok. Jeho fauna a flóra je pod ochranu už od počátku 80. let a místní dobře věděli, proč této oblasti ochranu zajišťují.

19.12.2017Celý článek »

Ko Lanta – vítejte v turistickém ráji, odkud nebudete chtít zpět do reality

Vážně, nádherné scenérie, které se vám naskytnou při pobytu na některých z 50 ostrovů a ostrůvků, které dohromady tvoří souostroví Ko Lanta, vás nenechají v klidu ani po návratu z dovolené. Na co se sem můžete těšit a na která místa byste se rozhodně měli vydat?

13.11.2017Celý článek »

Sukhumvit Road: projděte se po nejdelší ulici na světě!

Celou ji během své dovolené v Thajsku asi neprojdete, ale i kousek stojí za ten pocit, že jste šli po ulici, která je nejen nejdelší v Thajsku, ale rovnou na celém světě. V následujících řádcích bude řeč o Sukhumvit Road. 

15.10.2017Celý článek »

Národní park Doi Ithanon: podívejte se na „střechu Thajska“

Výška nad 2 000 metrů, příjemná teplota během celého roku a kolem hornatý terén. Tak vypadá národní park Doi Ithanon rozkládající se na 482 kilometrech čtverečních. Park je součástí himálajského masivu a nabízí turistům skutečně nádherné scenérie.

07.09.2017Celý článek »

5 věcí, které potřebujete vědět o souostroví Ko chang

Chystáte se na báječnou dovolenou v Thajsku? Potom máte možná namířeno na souostroví Ko chang. V tom případě si držte klobouky a odstartujte poznávání už teď – v následujících řádcích se dozvíte 5 dost důležitých věcí!

03.08.2017Celý článek »

3 místa v okolí Bangkoku, která musíte navštívit

Bangkok jako by byl pro návštěvníky Thajska povinností. Najdeme v něm spoustu nádherných až dech beroucích míst. Ta však nechybí ani jeho okolí. Tady jsou tři z nich, které při troše času určitě navštivte. Stojí za to!

04.07.2017Celý článek »

Tarutao: příjemná povinnost pro potápěče čeká na jihu Thajska

Patříte k vášnivým potápěčům a chcete se vydat do Thajska? Nezapomeňte navštívit Tarutao, hotový potápěčský ráj. Na pobyt ve zdejších vodách budete ještě dlouho a s nadšením vzpomínat. 

22.05.2017Celý článek »

Thajsko a jídlo: tohle potřebujete vědět!

Thajská kuchyně je po celém světě proslulá, a to především ostrými, pálivými jídly. Pokud vám tento druh jídel moc neříká, thajská kuchyně vás asi neohromí. Nebo si v ní najdete jiné dobroty, které vás dostanou. Jak zdejší gastronomie vypadá?

20.04.2017Celý článek »

Ko Chang: Poznejte krásu „sloního ostrova“ s fantastickými plážemi

Jestli vás láká poznávat thajskou přírodu a kulturu, je to jen dobře. Pokud ale budete chtít proložit poznávání a bádání nějakým tím odpočinkem, můžeme vřele doporučit ostrov Ko Chang, který je druhým největším thajským ostrovem hned po Phuketu a je hlavním ostrovem souostroví o 52 kouscích pevniny tvořících mořský národní park. 

27.03.2017Celý článek »

Z Thajska se bez návštěvy chrámu nevracejte. Je jich tu 40 tisíc!

Nechceme říct, že byste nutně měli navštívit každý chrám v téhle úžasné zemi. Chceme říct, že je tu tolik skvostů, že by si aspoň jeden neměli nechat ujít. A které patří mezi ty absolutně nejoblíbenější? Prozradíme vám to v následujících řádcích!

24.03.2017Celý článek »

Ko Phangan – ostrov, na kterém se paří a nic není tabu

Ko Phangan, druhý největší thajský ostrov, je typický nejen krásnou přírodou, ale také divokými a nespoutanými večírky známými jako Full Moon Parties, tedy jako úplňkovými party na pláži Hat Rin. Tady se může stát naprosto cokoli.

09.03.2017Celý článek »

Pohádková Ayutthaya: zlatý exotický poklad láká lidi odedávna

V 17. a 18. století ji objevitelé popisovali v takových superlativech jako nejkrásnější evropské metropole, tedy Londýn a Paříž. Ayutthaya byla v té době dokonce i větší, čítala na milión obyvatel! Čím tehdy okouzlovala a čím si nás získává dnes?

22.02.2017Celý článek »

Velký palác v Bangkoku: okouzlující obr, kterého nesmíte minout

Je to místo, které při návštěvě Bangkoku musíte vidět. Nejen proto, že je krásný a velkolepý, ale také proto, že v něm do roku 1946 sídlila thajská královská rodina nebo proto, že ač na návštěvníka působí poněkud dezorientačně, lze ho rozdělit na několik epesních částí.

06.02.2017Celý článek »

Thajská provincie Phitsanulok: nejkrásnější socha Buddhy a tři národní parky

Jedna z thajských provincií, provincie Phitsanulok, sice neleží u moře, ale to jí neubírá na zajímavosti. Je tu spousta nádherných míst, ať už jde o přírodu, či o města, takže by byla škoda se o ní něco nedozvědět. Přesvědčte se v následujících řádcích.

01.02.2017Celý článek »

Chiang Mai – město se třemi stovkami chrámů

V severní části Thajska, asi 700 km od Bangkoku, se nachází z jeden z oblíbených turistických cílů. Je jím město Chiang Mai se 150 tisíci obyvatel, se třemi sty chrámů, se světoznámou restaurací a se dvěma horami, z nichž je nádherný rozhled.

23.01.2017Celý článek »

Dům Jima Thompsona: thajské stavitelství s nádechem Západu

Až se vydáte do Bangkoku a půjde vám už hlava kolem z ruchu velkoměsta, zamiřte k domu Jima Thompsona, k nápadnému stavení mísícímu západní svět a thajskou architekturu. A co se v něm ukrývá?

10.01.2017Celý článek »

Čtvrť Paptong v Bangkoku: symbol hříchu, který nelze přehlédnout

Když se řekne Thajsko, jen málokdo si nevybaví sexuální turistiku. Je pravda, že spoře oděné dívenky a ženy se v metropoli ve čtvrti Paptong pohybují, i tak byste ji ale neměli minout. To, že je považována za symbol hříchu, není důvod!

06.01.2017Celý článek »

Chování a zvyky v Thajsku: na veřejnosti se nelíbejte a neurážejte monarchii

Základní slušností cestovatele, který se chystá do cizí země, je znát základy správného chování a zvyky v oné zemi. Je totiž dobré vědět, co vás čeká a čím se můžete vyhnout případným nedorozuměním, průšvihům, které byste vyvolali nevědomky.

03.12.2016Celý článek »

Ceny v Thajsku: víte, kolik za co zaplatíte?

Když se vydáváte do ciziny, jistě se zajímáte o to, kolik v dané zemi co stojí a jaký je kurz vůči naší koruně nebo Euru. Připravili jsme pro vás seznam cen nejběžnějších věcí, které si dost možná budete chtít na dovolené koupit.

16.09.2016Celý článek »

Thajsko jinak: zavítejte v Bangkoku do safari!

Do Thajska se jezdí na pláže nebo na poznávačky. V Bangkoku nás obvykle zajímá Baiyok Tower, Khao San Road nebo Velký palác. Co takhle ale vyrazit si do neobyčejné safari? Krásné dobrodružství nabízí zdejší Safari World!

18.08.2016Celý článek »

Pai, městečko na severu Thajska, které musíte vidět

Nepatří k těm největší městům na severu Thajska a nemá ani statisíce obyvatel. Přesto ho turisté stále vyhledávají a kdo nebyl v Pai, jako by ani Thajsko nenavštívil. Víte, proč je městečko tak oblíbené?

19.07.2016Celý článek »

Phi Phi – tady se odehrávala Pláž s Leonardem DiCapriem

Pamatujete si na film Pláž z roku 2000? Ko Phi Phi v něm filmaři vykreslili jako zapomenutý ráj bez lidí, s krásnou neporušenou přírodou a úchvatně průzračnou vodou… Do té doby, než film vznikl, sem příliš mnoho turistů nezabloudilo. Dnes je tomu docela jinak. 

15.06.2016Celý článek »

Ko Lanta: téměř nedotčený ráj s jedním z nejkrásnějších moří na světě

Až do konce 90. let bylo souostroví Ko Lanta bez elektřiny a bez oficiálního spojení se světem nedaleko. Díky tomu si zachovalo hodně ze svého původního rázu, který dnes nabízí úžasnou dovolenou turistům z celého světa.

20.05.2016Celý článek »

To nejlepší z Bangkoku: nenechte si ujít box a největší restauraci na světě!

Při vyslovení názvu tohoto města si lidé často vybavují nepřehlednou až chaotickou džungli plnou lidí, aut, mrakodrapů… Ale právě v Bangkoku si můžete užít 100% koncentrované Thajsko. Spojíte-li návštěvu tohoto města s relaxací na zdejších nádherných plážích, budete mít o krásné zážitky a vzpomínky postaráno.

12.04.2016Celý článek »

Thajsko na podzim: méně lidí a lepší přístup k úchvatným památkám

Od léta do poloviny října panuje v Thajsku turisticky slabší sezóna, během níž se lze rychleji dostat k návštěvnicky atraktovním místům. Přichází více dešťů, ale ty jsou krátké a jediné, co je jiné oproti vrcholné sezóně, je vlhkost vzduchu. Co tedy můžete na podzim v Thajsku zažít? Není toho málo!

17.03.2016Celý článek »

Nejluxusnější hotely Thajska: Kde mají hotel se šesti hvězdičkami?

Thajsko je rájem baťůžkářů, o tom žádná. Zároveň jde ale také o destinaci, která patří k nejluxusnějším na planetě. Existují tady hotely, jež se mohou pochlubit šesti hvězdičkami, resorty, které stojí na soukromých plážích i lázeňská centra, kde vás pár speciálními chvaty zbaví pásmové nemoci spojené s cestováním. Kam se tedy v Thajsku vydat? Kde vás budou hýčkat?

15.10.2015Celý článek »

Luxusní trojička v Thajském zálivu: Vydejte se třeba na Želví ostrov!

V thajských vodách leží stovky ostrůvků. Některé v Andamanském moři, jiné už v Jihočínském moři, část jich leží v Thajském zálivu. A právě na ně se dnes podíváme blíž. Mrkneme na trojičku souostroví Ko Tao, Ko Phangan a Ko Samui, kam můžete vyrazit na dovolenou snů. Co který nabízí a čím je který unikátní?

16.01.2015Celý článek »

Bizarní thajská kuchyně: Dejte si vodní blechy nebo polévku z červů!

Bez své specifické a mnohdy pořádně nezvyklé kuchyně by Thajsko nebylo Thajskem. Samozřejmě, můžete vzít zavděk západní kuchyní – dnes si i tady můžete dát na každém druhém rohu hot dog nebo hamburger. Pokud ale patříte mezi cestovatele-dobrodruhy, rozhodně ochutnejte některá thajská jídla, která by „normální“ turista nepozřel.

03.01.2015Celý článek »

Nejkrásnější místa jižního Thajska: Poznejte je!

Thajsko, to není jen sever s desítkami národních parků a zlatým trojúhelníkem, kde se obchodovalo s opiem, ale i stovky ostrůvků rozesetých při pobřeží jihozápadní části Malajského poloostrova. Pojďte se s námi podívat na ta nejkrásnější místa. Vezmeme vás do zátoky Jamese Bonda i na místo, kde sloni chodí po dvou!

14.11.2014Celý článek »

5 top resortů v Thajsku: Podívejte se, kde se budete mít jako v pohádce!

Vlastní pláž, terasa s panoramatickým výhledem, kurzy thajské kuchyně nebo třeba vířivka s vlastní terasou. I v Thajsku existují resorty, které svým luxusem berou dech. Kde leží? Co všechno nabízejí? Na tyto a možná i další otázky vám odpoví náš článek. Vybrali jsme pro vás pět opravdu luxusních resortů. Podívejte se!

12.10.2014Celý článek »

Wat Tham Krabok: Chrám poslední naděje, kde pomáhají závislým

Říká se, že dál už je jenom opravdové peklo. A komu nepomůžou mniši z chrámu Wat Tham Krabok, tomu už není pomoci. Vítejte v chrámu, kterým se sami Thajci příliš nechlubí, ale který je známý na celém světě.

15.09.2014Celý článek »

Panenský ráj Ko Lipe: Vydejte se na ostrov mimo civilizaci

Pro turismus ho objevili baťůžkáři, dnes jich sem ale jezdí pořád míň a míň. Vystřídali je totiž bohatí turisté, kteří na Ko Lipe jezdí na dovolenou do luxusních resortů, kde jsou dostatečně daleko od ruchu civilizace.

22.08.2014Celý článek »

Bang Kwang – jak vypadá jedna z nejhorších věznic planety?

Zatímco na pláže Thajska, případně do Bangkoku do některého z chrámů by se chtěl podívat každý, místo zvané Bang Kwang určitě nechce navštívit žádný turista. Jde totiž o jednu z nejhorších věznic planety – která leží na severu Bangkoku a mnozí ji označují za peklo na zemi.

10.07.2014Celý článek »

5 míst, která je hřích vynechat: Vydejte se k Železnici smrti nebo Zlatému trojúhelníku

Thajské pláže jsou krásné, ale prožít na nich celou dovolenou, když Thajsko nabízí spoustu dalších zajímavých cílů? To je hřích. Zvláště v případě, když je to do některých z těchto míst z těch nejznámějších letovisek opravdu jen kousek. Vydejte se s námi na rajské souostroví Phi Phi nebo nasedněte do vlaku a projeďte se po Železnici smrti!

23.06.2014Celý článek »

Nekonečné bludiště a sušené lidské hlavy: Navštivte muzeum bizarností v Pattaye!

Už vás nebaví klasická muzea, kde člověk už u třetího exponátu zívá? Pak se vydejte do Ripleyho muzea v Pattaye – při jeho prohlídce rozhodně zívat nebudete. Pusu sice budete mít otevřenou – ale to bude údivem. Tohle muzeum totiž sbírá ty největší bizarnosti, které jsou na planetě k vidění.

02.05.2014Celý článek »

Zlaté město Ayutthaya: Tady těžkou techniku nahradili sloni

Město Ayutthaya zažilo několik černých okamžiků. Tím jedním bylo bezesporu její dobytí v roce 1767, tím druhým pak mohly být i dny z podzimu 2011, kdy celou oblast postihly ničivé povodně a mezi zbytky chrámů místy stálo až dva a půl metru vody.

07.04.2014Celý článek »

Chiang Mai: Perla severu, kam se jezdí za relaxem, chrámy i atmosférou

Říká se mu růže severu, město chrámů, město, které má srdce, město umění… Chiang Mai má spoustu přezdívek, žádná z nich ale nedokáže dokonale vystihnout atmosféru, která tady panuje. Tu člověk prostě musí zažít na vlastní kůži. Vždyť se také říká, že kdo nenavštívil Chiang Mai, ten nebyl v Thajsku.

14.03.2014Celý článek »

Ko Lanta: Dříve konec světa, dnes turistický ráj

Kdybyste se před rokem 1998 vydali na thajské souostroví Ko Lanta, tak byste si tady po večerech museli svítit svíčkami. Pokud byste se sem vůbec dostali…  Souostroví zhruba padesáti ostrůvků v Andamanském moři v provincii Krabi totiž bylo naprosto odtrženo od okolního světa. I od turistů. Dnes je ale všechno jinak.

18.02.2014Celý článek »

Zátoka Phang Nga: Podívejte se, jak vypadá ostrov Jamese Bonda!

Říkají, že jde o zmenšeninu slavné Dračí zátoky ve Vietnamu. Tenhle krásný kout země je ale v Thajsku, konkrétně v jižním Thajsku v úžině Malacca. Jmenuje se Phang Nga a jde o jedno z nejnavštěvovanějších míst země.

14.01.2014Celý článek »

Pattaya – město hříchu, kde mají bláznivé muzeum kuriozit

Říká se jí město hříchu a jen málokdo by věřil tomu, že ještě v 60. letech byla malou a ospalou rybářskou vesničkou. Pattaya je slavné thajské letovisko, tak trochu asijské Las Vegas a město, které žije hlavně v noci a ve dne odpočívá.

02.01.2014Celý článek »

Khao Lak – letovisko na samotě s lodí uprostřed džungle

„Sedí“ v zeleni kousek od silnice a nedá se přehlédnout. Loď 813 Tor vypadá zhruba dva kilometry od mořského pobřeží značně nepatřičně. A neznalé turisty pak překvapí i květiny, které se kolem ní kupí. O co jde? O památník takzvané vánoční tsunami, která přes oblast Khao Lak přešla v roce 2004.

19.11.2013Celý článek »

Filmová Pláž leží na Phi Phi, romantickém souostroví v Andamanském moři

Pokud jste viděli film Pláž, pak vám určitě vrtalo hlavou, kde tento zapomenutý ráj na Zemi leží. Asi vás trochu zklameme – filmová pláž dnes rozhodně není tak ukrytá jako ve filmu a navíc vypadá jinak – filmaři ji pro potřeby filmu počítačově upravili.

07.10.2013Celý článek »

Jak se v Thajsku (ne)chovat!

Ač do Thajska vyráží každý rok tisíce a tisíce Čechů, pořád je nám jeho kultura dosti cizí a vzdálená. A Thajci jsou sice označováni za národ milých a tolerantních lidí, ale i jejich míra tolerance může přetéci. Jak se chovat, abyste se vyhnuli případným faux pas a nespadli do zbytečných problémů?

14.08.2013Celý článek »

Mýty a fakta o thajské masáži - znáte je?

Říká se jí jóga pro líné a dost často je neprávem označovaná za velice bolestivou aktivitu, která má k relaxaci daleko. Nenechte se ale mýlit – správně provedená thajská masáž je celkem příjemný zážitek, jehož dozvuky na svém těle cítíte ještě několik dní.

01.07.2013Celý článek »

Ko Tao – zapomenutý thajský ráj, který okupovali piráti

Ostrov Ko Tao není žádný obr. Spíš naopak. Tento prcek má pouhých dvacet kilometrů čtverečních a najít ho na mapě členitého thajského pobřeží není pro neznalého člověka zrovna snadný úkol. Hledejte ho na jihu – ostrovu Ko Tao se říká perla jižního Thajska.

07.05.2013Celý článek »

Ko Chang – ostrov, který vypadá jako ležící slon

Rádi byste vyrazili do Thajska, ale nechcete vyrazit někam, kde je hlava na hlavě a turistů je tolik, že se thajská kultura a atmosféra naprosto vytrácí? Vydejte se na souostroví Ko Chang!

25.04.2013Celý článek »

Kuřecí pařátky, smažený hmyz: Ochutnejte thajskou kuchyni!

Když jedete do Thajska, musíte vyzkoušet alespoň něco z místní kuchyně. Všechno nejspíš nezvládnete, nicméně určitě vyzkoušejte fritované nudle, ostrou polévku, nebo papaya salat. A pokud máte dosti odvahy, můžete sáhnout i po pytlíku smaženého hmyzu.

15.02.2013Celý článek »

Čtvrť zábavy a lechtivých radovánek - navštivte Patpong v Bangkoku

Být v Bangkoku a nepodívat se do čtvrti Patpong, to je jako vyrazit do Paříže a ignorovat Eiffelovku. Patpong je synonymem bangkockého nočního života, místem, kde můžete navštívit lechtivé představení, nebo si rovnou domluvit noc s dívkou…

18.01.2013Celý článek »

Železnice smrti – poznejte na vlastní kůži její krvavou historii

Jde o jednu z nejkrvavějších staveb historie. Thajská Železnice smrti byla dlouhá jen něco málo pře 400 kilometrů, při její šestnáct měsíců dlouhé stavbě ale zaplatilo životem více než sto tisíc lidí. A mimochodem – její součástí je i světoznámý „románový“ Most přes řeku Kwai.

20.12.2012Celý článek »

Khao Kheow Open ZOO

I v Thajsku se můžete podívat do ZOO. Khao Kheow Open Zoo navíc můžete projíždět na kole a na vzdálenosti asi 6 km trasy můžete poznávat zdejší zvířata.

19.09.2012Celý článek »

Vykoupejte se ve wasabi

Máte rádi sushi a pálivé wasabi? Dokážete si představit, že by Vám ho někdo roztíral po těle a dělal masáž. V Thajsku je to možné a údajně je tato masáž velmi dobrá. Horká (hot) novinka roku 2012 – wasabi masáž.

16.08.2012Celý článek »

Nejlepší turistický resort roku 2012 v Thajsku

V Thajsku se každý rok hodnotí pobytové resorty a všichni se snaží dostáhnout na nejvyšší příčku ceny  World Luxury Spa Award.

31.07.2012Celý článek »

Tištění průvodci pro Thajsku

Prošli jsme pro Vás nabídku cestopisů a knih o Thajsku, které Vám pomohou naplánovat výlet do Thajska. Ačkoli je dobrým zdrojem naše internetová stránka, občas se hodí mít po ruce tištěného průvodce.

11.07.2012Celý článek »

Počasí v Thajsku online

Zakoupili jste si zájezd do Thajska a chcete vědět, jaké bude počasí? Nebo naopak váháte, zda vyrazit do Thajska v sezóně za více peněz nebo mimosezónu, ale nemůžete se rozhodnout kvůli počasí?

20.06.2012Celý článek »

Žirafí ženy s dlouhými krky

Když v Thajsku vidíte ženu s dlouhým krkem, nemůžete tomu skoro ani uvěřit. Jak je možné lidské tělo takto deformovat?

14.06.2012Celý článek »

Golf v Thajsku

ESO travel se specializuje na luxusní exotickou dovolenou. Znáte něco lepšího než otestovat své drivingové schopnosti a potom se jít slunit na písčitou pláž?

24.05.2012Celý článek »

Kdy do Thajska?

Pokud se chystáte poprvé na dovolenou do Thajska, možná přemýšlíte kdy do Thajska vyrazit. Pokud chcete šetřit, hledáte termín na přelomu sezóny. Pokud si naopak chcete užít pravé tropy, budete se snažit jet v turistické sezóně.

16.05.2012Celý článek »

Česká miss 2012 v Thajsku

Letošní ročník České miss je za námi a mi už známe letošní vítězku. Jistě také víte, že dívky vozí na soustředění cestovní kancelář ESO travel. Letos padla volba destinace na Thajsko.

24.04.2012Celý článek »

Očkování do Thajska

Vyrážíte do Thajska na dovolenou a chcete ochránit svoji rodinu před nemocemi? Očkování je vhodnou volbou při cestě do Thajska, není však povinné...

20.04.2012Celý článek »

Thajsko bez cestovky

Pokud nemáte dostatečné finance, abyste si mohli užít luxusní thajský koktejl, který Vám namíchají dobré cestovní kanceláře, můžete zkusit do Thajska vyrazit i bez cestovky.

11.04.2012Celý článek »

Největší party na pláži

Na ostrově Ko Phangan v Thajsku probíhají každoročně největší párty na pláži.

27.03.2012Celý článek »

Nejsevernější místo v Thajsku

Víte, jaké je nejsevernější místo v Thajsku? Pokud ne, tak vězte, že je to městečko Mae Sai.

08.02.2012Celý článek »

Čínská čtvrť v Bangkoku

Velmi rušnou částí města Bangkok je jeho čínská čtvrť. Nepotkáte zde pravděpodobně žádné celebrity, ale...

26.01.2012Celý článek »

Dovolená ve wellnes resortech je hlavně o luxusu

Vyrazit do Thajska do welness resortu je hlavně o luxusu. Tento typ dovolené splňuje nároky těch největších požitkářů a rozhodně stojí za to.

10.01.2012Celý článek »

Do Thajska za sportem

Po Vánocích jsme všichni tak trochu přejedení a možná to bude znát i na našich tělech. Co takhle s tím něco udělat a vyrazit do Thajska za sportem?

30.12.2011Celý článek »

Co si v Thajsku dát k pití

Téměř každá země má nějaké svoje tradiční nápoje. V Česku máme Plzeňské pivo, ale jaký je tradiční Thajský nápoj?

30.12.2011Celý článek »

Vyrazte si v Phuketu na plavbu po thajských zálivech

Pokud Vás již nebaví lenošení na plážích v Phuketu, můžete si svoji dovolenou v Thajsku zatraktivnit výletem na lodi a prozkoumat i vzdálenější thajské krásy

15.11.2011Celý článek »

První chrámový komplex Wat Phra Kaew a Velký Palác

Jedním z nejzajímavějších míst v Thajsku, které odráží typické thajské umění je chrám Wat Phra Kaew a Velký palác.

10.11.2011Celý článek »

Velké povodně zasáhly Thajsko

Povodně Thajsko – ničivý živel si vyžádal již stovky obětí

24.10.2011Celý článek »

Na návštěvě za horskými kmeny

Horské kmeny a jejich příslušníci v Thajsku stále dodržují tradiční způsob života a drží již staleté tradice.

14.10.2011Celý článek »

Nákupy v Thajsku v Chiang Mai

3/10 thajských nej – Chiang Mai – nějvětší Thajská tržnice

12.10.2011Celý článek »

Perla serverního Thajska Mae Hong Son

2/10 thajských nej – Mae Hong Son – tridiční Thajské chrámy a úžasný příroda

21.09.2011Celý článek »

Most přes řeku Kwai

1/10 thajských nej – Jednou z největších turistických atrakcí je slavný most přes řeku Kwai

16.09.2011Celý článek »

Metro v Thajsku

Nejnovějším dopravním prostředkem v Bangkoku je podzemní dráha, která doplňuje stávající nadzemní dráhu Skytrain.

30.08.2010Celý článek »

Keramika a klenoty

Typickou asijskou keramikou je celadon, vyznačující se jemnou zelenou glazurou.

16.06.2010Celý článek »

Kanchanaburi a vzpomínky na válku

V jakémsi rozporu s minulostí je současný klid a bujná kanchanaburská zeleň, které najdete na březích řeky Kwai.

24.05.2010Celý článek »

Jak je to s nápoji v Thajsku

Před jídlem se obvykle v Thajsku podává voda s ledem.

21.04.2010Celý článek »

Pláže a okolí ostrova Phuket

Nejlepší pláže ostrova Phuket jsou na západním pobřeží, kde se jemný a bělostný písek pozvolna svažuje do vln Andamanského moře, které je součástí Indického oceánu.

18.03.2010Celý článek »

Noční život v Bangkoku

Zmíníte-li se před kýmkoliv, že jste byli v Bangkoku, pravděpodobně se vás zeptá na noční život.

08.02.2010Celý článek »

Thajské hedvábí a tkaniny

Housenky bource morušového zaměstnávají ruce i nohy tisíců hbitých tkalců, kteří vyrábějí proslulé pestrobarevné thajské látky.

15.01.2010Celý článek »

Ancient City - nádherné muzeum pod širým nebem

Díky jednomu nadšenci můžete vidět modely měst Sukhothai a Ayutthay pouhých 33 kilometrů jihovýchodně od Bangkoku.

09.12.2009Celý článek »

Válečné muzeum JEATH v Kanchanaburi

Při cestách Thajskem nezapomeňte v oblasti Kanchanaburi zamířit do velmi zajímavého válečného muzea JEATH.

23.11.2009Celý článek »

Růžová zahrada a Nakhon Pathom

Hodinu cesty autem na západ od rušného Bangkoku se nachází stinná a klidná Růžová zahrada. Růže však zabírají jen malou část na dvaceti hektarech této tropické zahrady.

06.10.2009Celý článek »

Do Chiang Rai po řece

Oblíbeným místemem turistů je město Chiang Rai. Leží 180 km na sever od Chiang Mai a slouží hlavně jako základna pro výpravy do okolí.

10.09.2009Celý článek »

Thajské oblíbené sporty

Nejpopulárnějším diváckým sportem v Thajsku je nepochybně fotbal, hojně sledovaný i v televizi. Pro návštěvníka z ciziny je nejneobvyklejším sportem thajský box (muay thai).

03.08.2009Celý článek »

Jak na rychlé občerstvení na ulici

Většina Thajců celý den pracuje, k obědu si vezme jen něco k zakousnutí a večeří brzo. Nenechte se však mýlit, thajská verze rychlého občerstvení není miska rýže mdlé chuti.

23.02.2009Celý článek »

Co je to wat a další pojmy z Thajské architektury?

Šest velkých Watů. Při svých cestách za poznáním architektonických krás Bangkoku byste měli navštívit šest watů – klášterů nebo chrámů. 

23.02.2009Celý článek »