Kam se vydat?

Minigalerie Thajsko

Galerie - Thajsko a letoviska Fotogalerie - Thajsko noční pohled na letoviska Pláže v Thajsku Delikátní Thajské restaurace Útesy a jiné krásy Thajska Skály a příroda v Thajsku Lidé - Matka a dcera, pořízeno v Thajsku

Další články

Je už bezpečné vyrazit do Thajska? Zjistili jsme nejnovější informace ESO Travel na Novinky.cz
Thajsko po povodních nebojuje s krokodýly, ale s fámami, které odrazují turisty...
Kam za divokými party a nočním životem? Poradíme vám ta nejlepší místa ESO Travel na Novinky.cz
Těla svůdných dívek tančí v rytmu hudby, koktejly tečou proudem a o kus dál šumí mořský příboj...
Luxus ve stanu? Zkuste glamping, moderní kempování pro náročné ESO Travel na Novinky.cz
Spát pod stanem má svoje kouzlo. Návrat k přírodě, žádný luxus, jen karimatka a spacák...

Jak se v Thajsku (ne)chovat!

Přidáno: 14.08.2013 | Autor: Redakce

Jak se v Thajsku (ne)chovat!

Ač do Thajska vyráží každý rok tisíce a tisíce Čechů, pořád je nám jeho kultura dosti cizí a vzdálená. A Thajci jsou sice označováni za národ milých a tolerantních lidí, ale i jejich míra tolerance může přetéci. Jak se chovat, abyste se vyhnuli případným faux pas a nespadli do zbytečných problémů?

Předně – Thajsko je buddhistická země a buddhistická tradice je ve zdejší kultuře silně zakořeněná. A projevuje se to například už na zdejších plážích. Plavky místních lidí totiž zakrývají mnohem více než plavky turistů.

Zapomeňte na opalování nahoře bez

Nicméně třeba bikini místní ještě tolerují, už si na ně zvykli a zvlášť ve velkých letoviscích je atmosféra mnohem uvolněnější – na co jsou ale místní hákliví, jsou tanga, opalování nahoře bez nebo dokonce nudismus. Za takové chování můžete dostat pokutu, případně se zpovídat místní policii.

Samozřejmě existují i soukromé pláže velkých hotelů a privátní dovolenkové resorty – ale i tady je lepší předtím, než odhodíte stud a horní díl plavek, zjistit situaci.

S buddhismem pak souvisí ještě fakt, že je velmi neslušné jakkoli šlapat po vyobrazeních Buddhy. Lézt po jeho podobiznách a fotit se u nich v nedůstojných a provokativních pózách – o v tomto případě narazíte na odpor místních.

Král je tu v obrovské úctě!

Velké úctě se potom u Thajců těší královská rodina. I tady pozor nejen na jazyk. Naprosto zapovězeno je o královské rodině na veřejnosti mluvit negativně. Naopak je potřeba o nich hovořit s velkou úctou. Pozor si dejte i při placení – na thajských papírových bankovkách je totiž vyobrazený zdejší král a za jeho urážku se bere i prosté zmuchlání nebo složení bankovky. O jejím popsání a pokreslení ani nemluvě! Za toto chování dokonce hrozí trest – a tím je pro turisty vyhoštění, případně dokonce i vězení.  

Pokud do Thajska vyrážíte se svým partnerem, vyvarujte se na veřejnosti příliš intimních doteků, polibků, pohledů – i takové chování je v Thajsku bráno jako krajně nevhodné a ostatní obtěžující.

Nedávejte nohu přes nohu!

Další omezení se pak týkají přímo lidského těla – protože je noha v Thajsku považována za úd, který je nečistý a nerovnoprávný se zbytkem těla, člověk by její pomocí neměl nikam ukazovat, naprosto zapovězené by pak mělo být sezení s nohou přes nohu.

Naopak hlava se těší veliké úctě, Thajci ji považují za sídlo duše, a tak je velmi nevhodné sahat na hlavu lidem, které příliš dobře neznáte. A poslední doporučení, které v tomto článku nabízíme, se potom týká ukazování – v Thajsku se neukazuje ukazováčkem, ale směr se naznačuje pokývnutím hlavy, případně ukázáním celou dlaní. 

Komentáře