Kam se vydat?

Minigalerie Thajsko

Galerie - Thajsko a letoviska Fotogalerie - Thajsko noční pohled na letoviska Pláže v Thajsku Delikátní Thajské restaurace Útesy a jiné krásy Thajska Skály a příroda v Thajsku Lidé - Matka a dcera, pořízeno v Thajsku

Další články

Je už bezpečné vyrazit do Thajska? Zjistili jsme nejnovější informace ESO Travel na Novinky.cz
Thajsko po povodních nebojuje s krokodýly, ale s fámami, které odrazují turisty...
Kam za divokými party a nočním životem? Poradíme vám ta nejlepší místa ESO Travel na Novinky.cz
Těla svůdných dívek tančí v rytmu hudby, koktejly tečou proudem a o kus dál šumí mořský příboj...
Luxus ve stanu? Zkuste glamping, moderní kempování pro náročné ESO Travel na Novinky.cz
Spát pod stanem má svoje kouzlo. Návrat k přírodě, žádný luxus, jen karimatka a spacák...

Zlaté město Ayutthaya: Tady těžkou techniku nahradili sloni

Přidáno: 07.04.2014 | Autor: Redakce

Zlaté město Ayutthaya: Tady těžkou techniku nahradili sloni
Město Ayutthaya zažilo několik černých okamžiků. Tím jedním bylo bezesporu její dobytí v roce 1767, tím druhým pak mohly být i dny z podzimu 2011, kdy celou oblast postihly ničivé povodně a mezi zbytky chrámů místy stálo až dva a půl metru vody.
 
Povodně na podzim v roce 2011 patřily k nejničivějším v novodobých thajských dějinách. A škody nadělaly hned dvojí – vždyť následující sezona byla díky nim silně podprůměrná, turisté se do Thajska prostě báli. A velká voda poničila i řadu historických skvostů – mezi nimi i město Ayutthaya.
 
To totiž leží kousek od soutoku několika velkých řek. V minulosti jakoukoli větší vodu reguloval důmyslný systém kanálů, ale… část z nich byla později zavezena, systém přestal fungovat a na podzim roku 2011 tak Ayutthaya skončila na několik týdnů pod vodu. Z kalné hladiny tady mnohdy vystupovaly jen špičky staveb, které mají typickou podobu, která připomíná kukuřičný klas. 

Sloni jako zachránci památek

Po opadnutí vody se pak navíc bojovalo s tím, že se mezi vzácné stavby nemohla dostat těžká technika. Tedy mohla, ale s vědomím toho, že napáchá další nenahraditelné škody. A tak na pomoc museli přijít sloni. Ti namísto silných strojů tahali těžké naplavené klády, vozíky se sutí a s nepořádkem. Celý komplex byl nakonec ke znovuotevření připravený o dva týdny dříve, než bylo původně v plánu.
 
Slony v městě (respektive v ruinách města) Ayutthaya najdete i dnes. Slouží tu jako „dopravní prostředky“ a přepravují turisty z jednoho místa ke druhému. Rozhodně jde o dobrodružnější variantu, než je další nabízená alternativa – jízda minibusem. A pokud tvrdíme, že jde jen o kratochvíli pro zhýčkané turisty, pak vězte, že komplex památek tohoto města se dnes rozkládá na ploše zhruba deset krát deset kilometrů.

Patřila k největším městům světa

Ayutthaya totiž byla v 17. a 18. století jedním z největších měst světa – byla dokonce i větší než Londýn nebo Paříž – a žilo v ní asi milion obyvatel. Ne nadarmo ji středověcí poutníci označovali za osmý div světa – a tím vlastně pro mnohé zůstává dodnes, je totiž zapsaná i na seznam světového dědictví UNESCO. 
 
A to i přesto, že město značně utrpělo v roce 1767, kdy bylo dobyto a kdy byla zničena velká část samotných staveb i výzdoby, na které se rozhodně nešetřilo zlatem. Bývaly tu i ohromné zlaté sochy Buddhů – i ty ale ničitelé roztavili a našli pro ně využití jinde. Přežila jen jediná – a to naprostou náhodou – její ochránci ji totiž těsně před dobytím pokryli sádrou a pro útočníky byla sádrová socha bezcenná. Na to, co se pod sádrovou krustou skrývá, se pak přišlo až ve 20. století.

Komentáře