Kam se vydat?

Minigalerie Thajsko

Galerie - Thajsko a letoviska Fotogalerie - Thajsko noční pohled na letoviska Pláže v Thajsku Delikátní Thajské restaurace Útesy a jiné krásy Thajska Skály a příroda v Thajsku Lidé - Matka a dcera, pořízeno v Thajsku

Další články

Je už bezpečné vyrazit do Thajska? Zjistili jsme nejnovější informace ESO Travel na Novinky.cz
Thajsko po povodních nebojuje s krokodýly, ale s fámami, které odrazují turisty...
Kam za divokými party a nočním životem? Poradíme vám ta nejlepší místa ESO Travel na Novinky.cz
Těla svůdných dívek tančí v rytmu hudby, koktejly tečou proudem a o kus dál šumí mořský příboj...
Luxus ve stanu? Zkuste glamping, moderní kempování pro náročné ESO Travel na Novinky.cz
Spát pod stanem má svoje kouzlo. Návrat k přírodě, žádný luxus, jen karimatka a spacák...

Chrám Wat Traimit ukrývá největší zlatou sochu Buddhy. Objevili ji ale zcela náhodou

Přidáno: 12.11.2018 | Autor: Vendula Vrablová

Chrám Wat Traimit ukrývá největší zlatou sochu Buddhy. Objevili ji ale zcela náhodou

Pokud se vydáváte do Bangkou, rozhodně nevynechejte návštěvu Čínského města, v jehož bezprostřední blízkosti stoji pompézní stavba z bílého mramoru - obří chrám Wat Traimit.  Samotná stavba je nesmírně zajímavá, mnohem zajímavější bylo ale tajemství, které dlouhá léta ukrývala.

Až v roce 1955 místní úplnou náhodou přišli na to, že stavba ukrývá největší zlatou sochu Buddhy na světě. Vyrobena je z 5,5 tun zlata a dlouhá léta byla skryta před zraky zvědavců i lapků.

Nejasná historie osudové sochy

Informace o tom, jak socha vlastně vznikla, se poměrně různí. Většina verzí se však shoduje na tom, že socha byla odlita pravděpodobně na konci 13. století, za éry Sukhothajského království, aby zdobila chrám v tehdejším hlavním městě Sukhothai. Později byla socha, vyrobená z osmnáctikarátového zlata, převezena do města Ayutthaya, kde ji chtěli co nejlépe ochránit před lupiči a nájezdníky. A tak udělali něco, co soše vysloužilo anonymitu po mnoho dalších let.

Socha s černým lakem a štukem

Zlatá socha Buddhy byla v 18. století natřena černým lakem, který měl zabránit rozleptání zlata, a poté pokryta několikacentimetrovou vrstvou štuku, aby tak unikla pozornosti bohatství chtivých útočníků. Město Ayutthaya bylo v 60. letech 18. století vypáleno a socha i přesto unikla pozornosti lapků a nenechavců. Společně s dalšími buddhistickými sochami byla převezena do Bangkoku, kde zdobila zdejší chrámy.

Přečtěte si také:  4 místa, která musíte v Thajsku navštívit

Zlatá horečka udeřila na Thajsko

K fantastickému objevu došlo až v 50. letech 20. století, kdy bylo rozhodnuto o tom, že socha bude zdobit zmíněný chrám Wat Traimit. Při převozu sochy se však utrhlo jedno z lan, které ji podpíralo, a ze sochy se po dopadení na zem odloupl kus štuku. Říká se, že lesklý kov objevili dělníci, kteří měli za úkol sochu přestěhovat. Stalo se tak v roce 1955. Úžasný objev v Thajsku rozpoutal zlatou horečku. Všichni věřili, že i další buddhistické chrámy ukrývají podobná tajemství. Ke srovnatelnému objevu však prozatím nedošlo.

Komentáře