Kam se vydat?

Minigalerie Thajsko

Galerie - Thajsko a letoviska Fotogalerie - Thajsko noční pohled na letoviska Pláže v Thajsku Delikátní Thajské restaurace Útesy a jiné krásy Thajska Skály a příroda v Thajsku Lidé - Matka a dcera, pořízeno v Thajsku

Další články

Je už bezpečné vyrazit do Thajska? Zjistili jsme nejnovější informace ESO Travel na Novinky.cz
Thajsko po povodních nebojuje s krokodýly, ale s fámami, které odrazují turisty...
Kam za divokými party a nočním životem? Poradíme vám ta nejlepší místa ESO Travel na Novinky.cz
Těla svůdných dívek tančí v rytmu hudby, koktejly tečou proudem a o kus dál šumí mořský příboj...
Luxus ve stanu? Zkuste glamping, moderní kempování pro náročné ESO Travel na Novinky.cz
Spát pod stanem má svoje kouzlo. Návrat k přírodě, žádný luxus, jen karimatka a spacák...

Bang Kwang – jak vypadá jedna z nejhorších věznic planety?

Přidáno: 10.07.2014 | Autor: redakce

Bang Kwang – jak vypadá jedna z nejhorších věznic planety?
Zatímco na pláže Thajska, případně do Bangkoku do některého z chrámů by se chtěl podívat každý, místo zvané Bang Kwang určitě nechce navštívit žádný turista. Jde totiž o jednu z nejhorších věznic planety – která leží na severu Bangkoku a mnozí ji označují za peklo na zemi. 
 
Žádný turista sem nechce, a přesto tu někteří skončí. Většinou však vlastní vinou. Thajsko má velmi přísné zákony týkající se přechovávání a pašování drog. Za převoz heroinu přes hranice tu můžete dostat klidně i 99 let vězení, de facto tedy doživotí.
 
I přesto se ale stále najdou dobrodruzi, kteří do tohoto rizika jdou. A právě ti pak končí za branami věznice Bang Kwang. V roce 1995 tu dokonce skončili i dva čeští mladíci, kteří se pokoušeli pašovat heroin do Kambodži. Emila Novotného a Radka Hanukovicse místní soudy nakonec odsoudily k padesáti letům vězení. 
 
Česká republika sice v roce 2002 s Thajskem uzavřela dohodu o vzájemném předání občanů, kteří se v druhé zemi dopustili zločinů, a oba muži se tak vrátili domů, kde jim prezident Klaus nakonec udělil milost, tahle dohoda měla ale platnost jen pět let – a dnes už tedy neplatí. 

Peklo na zemi na severu Bangkoku

Bang Kwang je podobných zoufalců, původně tedy ziskuchtivých turistů, plná. Patří k nejpřísněji střeženým věznicím v zemi a primárně jsou do ní kromě cizinců umisťování vězni, kteří dostali doživotní trest, nebo trest v řádu několika desítek let. V Bang Kwang jsou umístění pouze muži, ženy tady nenajdete.
 
Ve věznici panuje velmi přísný režim – dokonce se traduje, že ti nejtěžší zločinci mají první tři roky trestu na nohou železné okovy, doživotně odsouzení vězni pak mají tyto okovy nastálo. 

Chceš víc než misku rýže? Pracuj!

Vězeň tu k jídlu dostane pouhou misku rýže a misku zeleninové polévky denně. A pokud chce větší porci, hygienické potřeby nebo něco jiného k jídlu, musí tvrdě pracovat. „Vydělané peníze“ sed mu pak přičítají na speciální účet, ze kterého všechny své potřeby a přání může uhradit.
 
Výjimkou z tohoto pravidla jsou jen bohatí vězni, kteří jsou dotování svou rodinou zvenku, a pak také někteří cizinci. Například Británie „své“ vězně zásobuje potravinami a pravidelnými dávkami léků a vitaminů, jiné země pak mají i speciální fondy, které mají sloužit jako podpora lidem uvězněným v Thajsku.  

Komentáře



Adam
01.09.2020 10:37
Strašné