Kam se vydat?

Minigalerie Thajsko

Galerie - Thajsko a letoviska Fotogalerie - Thajsko noční pohled na letoviska Pláže v Thajsku Delikátní Thajské restaurace Útesy a jiné krásy Thajska Skály a příroda v Thajsku Lidé - Matka a dcera, pořízeno v Thajsku

Další články

Je už bezpečné vyrazit do Thajska? Zjistili jsme nejnovější informace ESO Travel na Novinky.cz
Thajsko po povodních nebojuje s krokodýly, ale s fámami, které odrazují turisty...
Kam za divokými party a nočním životem? Poradíme vám ta nejlepší místa ESO Travel na Novinky.cz
Těla svůdných dívek tančí v rytmu hudby, koktejly tečou proudem a o kus dál šumí mořský příboj...
Luxus ve stanu? Zkuste glamping, moderní kempování pro náročné ESO Travel na Novinky.cz
Spát pod stanem má svoje kouzlo. Návrat k přírodě, žádný luxus, jen karimatka a spacák...

Chrám velké relikvie Wat Mahathat je zastřen rouškou tajemství

Přidáno: 05.09.2019 | Autor: Vendula Vrablová

Chrám velké relikvie Wat Mahathat je zastřen rouškou tajemství

Celé jméno chrámu Wat Mahathat je pro našince prakticky nevyslovitelné. Jeho originální jméno totiž zní Wat Mahathat Yuwaracharangsarit Rachaworamahavihara. Jde o královský chrám první třídy, Mahachulalongkornrajavidyalaya University. Chrámu se také přezdívá „chrám velké relikvie“ a najdete ho mezi univerzitami Silpakorn a Thammasat.

Ústředí klášterního učení

Původní jméno chrámu bylo Wat Salak. Dnes je jeho název přeci jen o něco „málo“ komplikovanější. Chrám je ústředím klášterního řádu Mahanikai, centrem Buddhova učení a také místem pro trénink meditace. Dříve byl chrám tím vůbec nejdůležitějším v celém království. Pravidelně se tady konaly královské obřady.

Sídlo nejvyššího patriarchy

Wat Mahathat pochází z období Ayutthaya a byl zrenovovaný v roce 1783 podle plánů prince Surasinghanarta, mladšího bratra krále Ramy I. Zajímavostí jistě je, že od období Rattanakosin je chrám tradičně sídlem nejvyššího patriarchy. Památka byla v minulosti několikrát přejmenovaná. Jak jsme zmínili výše, její původní jméno znělo Wat Salak, později se jí ale říkalo Wat Nipphanaram i Wat Phra Sri Sanphechayadaram.

Zázračný Buddha

Město Ayutthaya, kde se chrám nachází, bylo v minulosti zpustošeno. Jako zázrakem ale nebyla socha Buddhy, sedící před komplexem, dotčena. Dodnes tak představuje významnou historickou a náboženskou památku. Turisté tady míří především kvůli ikonické hlavě Buddhy vystupující z kořenů stromu. Dodnes tak místo patří mezi ta nejfotografovanější v celém Thajsku.

Mohlo by vás zajímat: Kmen Karen: ženy s dlouhými hrdly návštěvníky Thajska fascinují 

Bohaté trhy

Další turistickou zajímavostí jsou také místní trhy, které se konají uvnitř i v obchodech v okolí chrámu. Na své si tady přijdou především vyznavači thajského bylinkářského léčitelství. O víkendech se v chrámu konají velké trhy s rukodělnými výrobky a amulety. V chrámu probíhají také vyhlášené meditační kurzy vedené v angličtině. Najdete zde i univerzitu Mahachulalongkorn, kde se vyučuje Buddhistické učení.

Komentáře