Kam se vydat?

Minigalerie Thajsko

Galerie - Thajsko a letoviska Fotogalerie - Thajsko noční pohled na letoviska Pláže v Thajsku Delikátní Thajské restaurace Útesy a jiné krásy Thajska Skály a příroda v Thajsku Lidé - Matka a dcera, pořízeno v Thajsku

Další články

Je už bezpečné vyrazit do Thajska? Zjistili jsme nejnovější informace ESO Travel na Novinky.cz
Thajsko po povodních nebojuje s krokodýly, ale s fámami, které odrazují turisty...
Kam za divokými party a nočním životem? Poradíme vám ta nejlepší místa ESO Travel na Novinky.cz
Těla svůdných dívek tančí v rytmu hudby, koktejly tečou proudem a o kus dál šumí mořský příboj...
Luxus ve stanu? Zkuste glamping, moderní kempování pro náročné ESO Travel na Novinky.cz
Spát pod stanem má svoje kouzlo. Návrat k přírodě, žádný luxus, jen karimatka a spacák...

Kmen Karen: ženy s dlouhými hrdly návštěvníky Thajska fascinují

Přidáno: 21.05.2019 | Autor: Vendula Vrablová

Kmen Karen: ženy s dlouhými hrdly návštěvníky Thajska fascinují

Jednou z povinností každého turisty, který zavítá do Thajska anebo Barmy, je návštěva vesnice domorodého kmene Karen. Populace kmene čítá asi 353 000 členů, kteří pocházejí původně z Barmy (Myanmaru). V Thajsku se soustřeďují zejména na severu, blízko hranice se státem, odkud pocházejí. Jejich typickým znakem jsou dlouhé krky žen, k nimž vede dlouhá a bolestivá cesta.

Vyhnanci a uprchlíci

Kmen se v Thajsku usadil v 70. letech minulého století. Důvodem, proč Karenové emigrovali do Thajska, byly nepokoje a pronásledování napříč jejich domovským státem. Protože mají příslušníci kmene status uprchlíka, v případě, že Thajsko opustí, ztratí nadobro možnost vrátit se. Králové Thajska však byli ke Karenům shovívaví a dovolili jim ponechat si svůj původní jazyk i tradice, které se staly lákadlem pro zahraniční turisty. Není se tak čemu divit, že do severní části Thajska jezdí každoročně statisíce návštěvníků, kteří touží vidět ženy s dlouhými krky i tradiční život barmského kmene.

Mohlo by vás zajímat: 5 věcí, bez kterých nesmíte opustit Bangkok 

Dlouhokrké ženy

Dlouhokrké ženy (občas se hanlivě užívá termín "žirafí ženy") jsou příslušnice etnické minority Kayan Lahwi  (podskupina kmene Karen), které na svých krcích nosí mosazné kruhy. Ve skutečnosti jde o spirály, jejichž celková hmotnost může dosáhnout až deseti kilogramů. Prostřednictvím nich je krk ženy natažen mnohdy až o dvacet centimetrů! Jde o nesmírně náročnou a bolestivou proceduru, která má základ v mnoha legendách a zvycích.

Ochrana proti zvěři i krutý trest

Některé zdroje tvrdí, že mosazné kruhy mají chránit krk ženy před napadením divokým zvířetem, jiné pak, že dlouhé krky dělají ženy neatraktivní pro jiné kmeny. Další tradice zase říká, že v případě nevěry ženy jí budou z krku mosazné kruhy odstraněny. Důsledkem tohoto opatření jsou atrofované krční svaly bez kroužků, které nemohly držet hlavu. Krk se následně zlomil a ženy umíraly.

Komentáře