Kam se vydat?

Minigalerie Thajsko

Galerie - Thajsko a letoviska Fotogalerie - Thajsko noční pohled na letoviska Pláže v Thajsku Delikátní Thajské restaurace Útesy a jiné krásy Thajska Skály a příroda v Thajsku Lidé - Matka a dcera, pořízeno v Thajsku

Další články

Je už bezpečné vyrazit do Thajska? Zjistili jsme nejnovější informace ESO Travel na Novinky.cz
Thajsko po povodních nebojuje s krokodýly, ale s fámami, které odrazují turisty...
Kam za divokými party a nočním životem? Poradíme vám ta nejlepší místa ESO Travel na Novinky.cz
Těla svůdných dívek tančí v rytmu hudby, koktejly tečou proudem a o kus dál šumí mořský příboj...
Luxus ve stanu? Zkuste glamping, moderní kempování pro náročné ESO Travel na Novinky.cz
Spát pod stanem má svoje kouzlo. Návrat k přírodě, žádný luxus, jen karimatka a spacák...

Thajské mince jako cestovní mapa? Jasně!

Přidáno: 21.04.2018 | Autor: Vendula Vrablová

Thajské mince jako cestovní mapa? Jasně!

Thajsko je zemí přenádherných pláží, okouzlující přírody, ale třeba také netradičních zákazů a příkazů. Místní tady nedají dopustit na krále a jeho rodinu, který je vyobrazen na mnoha památkách, ale třeba také mincích a bankovkách. Proto zde platí přísný zákaz psaní na bankovky, šlapání na mince anebo jednání, které by krále a jeho rodinu jakýmkoli způsobem znevažovalo. A když je řeč o mincích, kromě toho, že je na nich vyobrazený thajský král vám můžou posloužit jako skvělá cestovní mapa.

Thajský baht – seznamte se prosím

Národní měnou Thajska je thajský baht, který se v oběhu poprvé objevil roku 1928. Do té doby se v Thajsku platilo měnou zvanou tical. Platné mince, s nimiž dnes můžete v Thajsku zaplatit, jsou raženy v nominálních hodnotách 1, 5, 10, 25, 50 satangů a dále 1, 2, 5, 10 bathů. Bankovky v oběhu mají nominální hodnoty 20, 50, 100, 500, 1000 bahtů. Mince nejnižších hodnot ale v oběhu najdete jen velmi výjimečně (stejná situace jako u nás s desetihaléřem či dvacetihaléřem v dřívějších dobách).

Mohlo by vás zajímat: 5 věcí, které potřebujete vědět o souostroví Ko Chang 

Král a památky

Na přední straně všech bankovek je vyobrazen současný thajský král Pchúmipchon Adunjadét v generálské uniformě, na zadní straně jsou vyobrazeni bývalí thajští králové. Mince mají na přední straně vyobrazené zdejší nynější krále a jejich zadní strana patří vyobrazení thajských chrámů. A právě to může být vodítkem pro turisty, kteří cestují do Thajska poprvé a neví, kam se vydat jako první.

Chrámy na jednotlivých mincích

Rozhodnete-li se cestovat po Thajsku na základě sesbíraných mincí, pak vás jistě budou zajímat chrámy na nich vyobrazené. 1 bath má na sobě chrám Smaragdového Buddhy Wat Phra Kaew, 2 bathy zdobí zlatá hora Wat Saket, na 5 bathové minci je vyobrazen mramorový chrám Wat Benjamabophit a na 10 bahtech najdete chrám úsvitu Wat Arun.

Komentáře