Kam se vydat?

Minigalerie Thajsko

Galerie - Thajsko a letoviska Fotogalerie - Thajsko noční pohled na letoviska Pláže v Thajsku Delikátní Thajské restaurace Útesy a jiné krásy Thajska Skály a příroda v Thajsku Lidé - Matka a dcera, pořízeno v Thajsku

Další články

Je už bezpečné vyrazit do Thajska? Zjistili jsme nejnovější informace ESO Travel na Novinky.cz
Thajsko po povodních nebojuje s krokodýly, ale s fámami, které odrazují turisty...
Kam za divokými party a nočním životem? Poradíme vám ta nejlepší místa ESO Travel na Novinky.cz
Těla svůdných dívek tančí v rytmu hudby, koktejly tečou proudem a o kus dál šumí mořský příboj...
Luxus ve stanu? Zkuste glamping, moderní kempování pro náročné ESO Travel na Novinky.cz
Spát pod stanem má svoje kouzlo. Návrat k přírodě, žádný luxus, jen karimatka a spacák...

Chování a zvyky v Thajsku: na veřejnosti se nelíbejte a neurážejte monarchii

Přidáno: 03.12.2016 | Autor: Petra Malá

Chování a zvyky v Thajsku: na veřejnosti se nelíbejte a neurážejte monarchii

Základní slušností cestovatele, který se chystá do cizí země, je znát základy správného chování a zvyky v oné zemi. Je totiž dobré vědět, co vás čeká a čím se můžete vyhnout případným nedorozuměním, průšvihům, které byste vyvolali nevědomky.

Thajci jsou zpravidla velmi milí a pohostinní a přizpůsobit se jejich zvykům není složité, neliší se totiž od těch našich nijak zásadně, některé odlišnosti jsou však samozřejmě patrné.

Veďte úctu k monarchii a Buddhovi

Pravděpodobně tím nejhorším, čím se v Thajsku můžete dopustit pořádného faux-pas, je urážka monarchie. V lepším případě na vás budou Thajci naštvaní, v tom horším vám může hrozit soud a vysoký trest. K takové urážce, kterou si můžete vysloužit opovržení, je pomačkání nebo dokonce pomalování či potrhání bankovek, potrhání bankovek s vyobrazením krále se považuje za těžký přestupek.

Podobně opatrně zacházejte s vyobrazením Buddhy, všechny obrazy s Buddhou mají Thajci za posvátné, ať už jsou malé či velké, v celku, nebo jde jen o útržky, fragmenty.

Zdravte a děkujte – čím víc, tím lépe

Zapomeňte na zběsilé potřásání rukama nebo plácání po ramenou. Místo toho spínají ruce jako při modlitbě a lehce se u toho ukloní hlavu. Tohle gesto už jste určitě viděli kdekoli na internetu nebo v televizi. Pokud se k takovému pozdravu připojíte, vysloužíte si u Thajců obdiv.

Děkujte. Tady platí, že čím víc, tím lépe – děkujte i za drobnosti, a to slůvkem khrab.

Nemračte se a nelíbejte se na veřejnosti

Zcela nevhodné jsou na thajské veřejnosti polibky a jiné projevy náklonnosti mezi dvěma osobami opačného pohlaví. Naopak tu můžete nezřídka potkat dvě dívky držící se za ruce, jde o přátelské gesto.

Za špatné a nevhodné chování je považována i zamračená tvář. Cokoli negativního podávejte jako nedorozumění, řešte vše v klidu a ideálně s úsměvem, zlehka.

Nečertěte se, když vás Thajci osloví křestním jménem. Je to tady běžné a rozhodně ne neslušné, ani při vážnějších, například obchodních diskuzích.

Před vstupem do chrámu se zujte

V Thajsku je nespočet nádherných chrámů a vy budete jistě chtít některé z nich navštívit. Před vstupem si nezapomeňte sundat boty. Je to nutnost. V některých chrámech musíte mít zakrytá kolena a ramena, jinde musíte mít na nohou ponožky. Pravidla se chrám od chrámu liší.

V chrámu si můžete i sednout, ideálně si sedněte na paty. Nesmíte na nikoho ukazovat nohama, je to silně nevhodné. Pro dámy – a nejen v chrámu, ale i kdekoli jinde – platí, že nesmí dávat nohu přes nohu.

Koupání – za tím sem nejspíš jedete

I když třeba vyrážíte do Thajska spíš poznávat krásná místa, určitě si dopřejete relax na některé ze zdejších nádherných pláží. Pokud se budete koupat v turistickém resortu, buďte bez obav, stačí vám plavky, na jaké jsme zvyklí u nás. Pokud se ale vydáte mimo resort, uděláte lépe, dámy i pánové, když si vezmete třeba tričko. To samozřejmě platí také o situaci, kdy si chcete z pláže skočit někam na jídlo.

Přečtěte si také: Phi Phi - tady se odehrávala Pláž s Leonardem DiCapriem 

 

Dámy by si měly dát pozor na tanga nebo na opalování bez plavek či jen nahoře bez. Stát se středem pozornosti v negativním slova smyslu je v tomto případě velice jednoduché téměř jisté… 

Komentáře