Kam se vydat?

Minigalerie Thajsko

Galerie - Thajsko a letoviska Fotogalerie - Thajsko noční pohled na letoviska Pláže v Thajsku Delikátní Thajské restaurace Útesy a jiné krásy Thajska Skály a příroda v Thajsku Lidé - Matka a dcera, pořízeno v Thajsku

Další články

Je už bezpečné vyrazit do Thajska? Zjistili jsme nejnovější informace ESO Travel na Novinky.cz
Thajsko po povodních nebojuje s krokodýly, ale s fámami, které odrazují turisty...
Kam za divokými party a nočním životem? Poradíme vám ta nejlepší místa ESO Travel na Novinky.cz
Těla svůdných dívek tančí v rytmu hudby, koktejly tečou proudem a o kus dál šumí mořský příboj...
Luxus ve stanu? Zkuste glamping, moderní kempování pro náročné ESO Travel na Novinky.cz
Spát pod stanem má svoje kouzlo. Návrat k přírodě, žádný luxus, jen karimatka a spacák...

Dům Jima Thompsona: thajské stavitelství s nádechem Západu

Přidáno: 10.01.2017 | Autor: Petra Malá

Dům Jima Thompsona: thajské stavitelství s nádechem Západu

Až se vydáte do Bangkoku a půjde vám už hlava kolem z ruchu velkoměsta, zamiřte k domu Jima Thompsona, k nápadnému stavení mísícímu západní svět a thajskou architekturu. A co se v něm ukrývá?

Nebude-li vám stačit pohled na samotný dům, nebojte se a vejděte dovnitř. Najdete v něm muzeum se sbírkou thajského umění, například dřevěné barmské sochy a sošky nebo bílý čínský porcelán a další skvosty. Návštěvou navíc podpoříte samotné thajské umění, protože výtěžek muzea jde právě na rozvoj zdejšího umění a také na charitu.

Agent CIA a rezidence o šesti domech

Ptáte se, kdo je ten Jim Thompson, když mluvíme o jeho domě? Jde o amerického architekta narozeného v roce 1906, který se do Thajska poprvé dostal během 2. světové války. Byl součástí mužstva, které se mělo podílet na osvobození Thajska, ale nakonec k tomu nedošlo, neboť válka skončila dříve. On se však vrátil ještě po skončení války, tentokrát coby zpravodajský důstojník OSS (dnes CIA). Zalíbilo se mu tady a rozhodl se tu žít.

Naprostou záhadou je však jeho konec. Naposled byl viděn v březnu 1967 při procházce do Cameroon Highlands v Malajsii, kde zmizel a od té doby ho už nikdo nikdy nespatřil. O jeho životě později napsal jeho dobrý přítel, spisovatel William Warren.

Thompson nebyl žádný troškař a spoustu peněz vydělal díky hedvábí a řemeslné dovednosti Thajců. Postaral se o to, aby z Asie do celého světa neproudilo jen levnější oblečení, ale také samotné hedvábí, za které lidé rádi zaplatí. Boháčem se stal po založení vlastní společnosti, po té co vešel v přízeň s časopisem Vogue a po té, co jeho společnost získala zakázku na ušití kostýmů do filmu Král a já.

Množství peněz mu dovolilo postavit si ohromnou rezidenci velkou jako šest tradičních thajských domů. Právě oněch zakoupených šest domů spojil schodišti a třeba i mramorovými podlahami. Domy samy o sobě byly zvláštní tím, že šlo o prefabrikáty, s nimiž šlo manipulovat. Proto Thompson zařídil, aby společně vytvořily nerušenou a vegetačně bujnou zahradu. Dokonalá oáza v rušném Bangkoku! 

Komentáře