Kam se vydat?

Minigalerie Thajsko

Galerie - Thajsko a letoviska Fotogalerie - Thajsko noční pohled na letoviska Pláže v Thajsku Delikátní Thajské restaurace Útesy a jiné krásy Thajska Skály a příroda v Thajsku Lidé - Matka a dcera, pořízeno v Thajsku

Další články

Je už bezpečné vyrazit do Thajska? Zjistili jsme nejnovější informace ESO Travel na Novinky.cz
Thajsko po povodních nebojuje s krokodýly, ale s fámami, které odrazují turisty...
Kam za divokými party a nočním životem? Poradíme vám ta nejlepší místa ESO Travel na Novinky.cz
Těla svůdných dívek tančí v rytmu hudby, koktejly tečou proudem a o kus dál šumí mořský příboj...
Luxus ve stanu? Zkuste glamping, moderní kempování pro náročné ESO Travel na Novinky.cz
Spát pod stanem má svoje kouzlo. Návrat k přírodě, žádný luxus, jen karimatka a spacák...

Hora Doi Suthep: 3 zajímavosti, které jste o ní nevěděli

Přidáno: 10.08.2019 | Autor: Vendula Vrablová

Hora Doi Suthep: 3 zajímavosti, které jste o ní nevěděli

Možná jste o ní dosud neslyšeli. Pokud ale zavítáte do Thajska, konkrétně tedy do významného města Chiang Mai, nenechte si ujít možnost vystoupat až na horu Doi Suthep, která se nad ním tyčí v nadmořské výšce 1 605 m. Na hoře se nachází nejvýznamnější chrám severu - Wat Phra That Doi Suthep z roku 1383, který je zároveň posvátným místem. To prý podle legendy označil bájný bílý slon. Co dalšího jste o hoře a jejím okolí nevěděli?

Nejuctívanější místo severního Thajska

Chrám  Wat Phra That Doi Suthep nechal postavit král Ku Na. Legendy praví, že zmíněný král hledal místo, kde uložit druhou polovinu svaté Buddhovy relikvie z chrámu Wat Suan Dok. Proto ji umístil do schránky na hřbetě bílého slona, který byl "pověřen" správné místo najít. Slon se vydal vzhůru na horu Doi Suthep, kde třikrát zatroubil, třikrát se otočil, poklekl a zesnul.

Na horu lanovkou nebo po svých

Dostat se na horu Doi Suthep není nic jednoduchého. To, pokud zvolíte pěší cestu, během které budete muset překonat 290 schodů lemovaných tzv. Nágami (polobožské bytosti s tváří člověka, avšak s tělem, respektive ocasem, a kápí kolem krku jako indická kobra). U spodní části trasy je nespočet stánků s nejrůznějšími suvenýry. Kromě pěší cesty ale můžete zvolit také cestu lanovkou nebo veřejný pickup zvaný jako songthaew.

Úhozy pro štěstí

Už v polovině samotné cesty na horu se vám naskytne okouzlující výhled na město Chiang Mai. Jakmile dosáhnete vrcholu posvátné hory, můžete se kochat nejen krásnými panoramaty, ale také vysokým zlatem se blyštícím čedí a mramorovým prostorem kolem. Stejně jako i jinde si tady můžete zazvonit na chrámové zvony. Dbejte ale na lichý počet úhozů, které vám mají zajistit štěstí a možnost návratu v budoucnu.

Komentáře