Kam se vydat?

Minigalerie Thajsko

Galerie - Thajsko a letoviska Fotogalerie - Thajsko noční pohled na letoviska Pláže v Thajsku Delikátní Thajské restaurace Útesy a jiné krásy Thajska Skály a příroda v Thajsku Lidé - Matka a dcera, pořízeno v Thajsku

Další články

Je už bezpečné vyrazit do Thajska? Zjistili jsme nejnovější informace ESO Travel na Novinky.cz
Thajsko po povodních nebojuje s krokodýly, ale s fámami, které odrazují turisty...
Kam za divokými party a nočním životem? Poradíme vám ta nejlepší místa ESO Travel na Novinky.cz
Těla svůdných dívek tančí v rytmu hudby, koktejly tečou proudem a o kus dál šumí mořský příboj...
Luxus ve stanu? Zkuste glamping, moderní kempování pro náročné ESO Travel na Novinky.cz
Spát pod stanem má svoje kouzlo. Návrat k přírodě, žádný luxus, jen karimatka a spacák...

Bizarní thajská kuchyně: Dejte si vodní blechy nebo polévku z červů!

Přidáno: 03.01.2015 | Autor: Redakce

Bizarní thajská kuchyně: Dejte si vodní blechy nebo polévku z červů!
Bez své specifické a mnohdy pořádně nezvyklé kuchyně by Thajsko nebylo Thajskem. Samozřejmě, můžete vzít zavděk západní kuchyní – dnes si i tady můžete dát na každém druhém rohu hot dog nebo hamburger. Pokud ale patříte mezi cestovatele-dobrodruhy, rozhodně ochutnejte některá thajská jídla, která by „normální“ turista nepozřel.
 
Thajská kuchyně je velmi jednoduchá, velmi pestrá, exotická a chutná. Základem je rychlá příprava (často přímo před vaším zrakem na ulici) a čerstvé suroviny. Maso se používá takové, kterému stačí jen pár minut tepelného opracování – narazíte tak na ryby, kuřecí maso, ale logicky už méně na maso vepřové nebo dokonce hovězí.
 
Thajská kuchyně ale umí být i pořádně šokující – to pokud kuchař sáhne po ingrediencích, které pro našince, rozumějte Středoevropana, nejsou úplně běžné.

Hmyz jako naše brambůrky

Příkladem může být například hmyz – v Thajsku velmi často fritovaný a servírovaný přímo na ulici do kornoutku jako křupavá lahůdka podobná našim chipsům. Pokud máte chuť, můžete si tyto broučky, larvy nebo původně létající hmyz nechat polít sladkou nebo pikantní omáčkou.
 
Obrovské popularitě se těší například vodní blechy, hmyz, který dorůstá až do velikosti několika centimetrů a který Thajci s oblibou restují nebo dusí. Pak je smíchají se zeleninou, případně dalším orestovaným hmyzem a podávají společně s rýží jako vybranou lahůdku. A mimochodem, vodní blechy se také velmi často rozemelou – a stávají se tak základem mnoha slaných nebo sladkých dipů.

Polévka s červy nebo se štíry

Polévka Tom Kha Kai je jedním z nejznámějších thajských pokrmů, ale… existují i verze, které nejsou z kokosového mléka, krevet nebo kuřecího masa. Polévka Tom Kha může obsahovat i restované moučné červy, nebo dokonce štíry. Její milovníci si pochvalují, že obsahuje velké množství proteinů a hmyz jí dodává opravdu delikátní chuť. 
 
Posoudit, zda je to pravda, je na vás – pokud tedy ke konzumaci této „upgradované“ thajské lahůdky najdete odvahu.

Vše zapijte netopýří krví

Stylově pak můžete kornoutek smaženého hmyzu, nebo polévku z moučných červů zapít například netopýří krví. Nicméně tady varovně zdvíháme prst. Tradice popíjení netopýří krve, která je prý velmi silným afrodiziakem, se dodnes drží na thajském venkově. Netopýři jsou ale v Thajsku (i kvůli této tradici) velmi přísně chránění a jejich zabití se trestá minimálně velkou pokutou.
 
I přesto ale někteří prodejci pokoutně nabízejí netopýří krev na trzích v turistických destinacích. Ano, můžete ochutnat, nicméně připravte se na to, že netopýří krev je chuťově… řekněme, velmi specifická a převažují lidé, kteří její chuť nesnesou. Dalším rizikem je samozřejmě to, že jsou netopýři přenašeči mnoha chorob. Věřit pouličnímu prodejci, že ji zpracoval tak, aby byla bez rizika, je minimálně velká odvaha. 
 
Z Thajska byste si tak v tomto případě poměrně snadno mohli přivézt nejen netradiční gurmánský zážitek, ale i vážné onemocnění. 

zdroj titulní fotky: Takeaway, en.wikipedia.org, licence CC BY-SA 3.0

Komentáře