Kam se vydat?

Minigalerie Thajsko

Galerie - Thajsko a letoviska Fotogalerie - Thajsko noční pohled na letoviska Pláže v Thajsku Delikátní Thajské restaurace Útesy a jiné krásy Thajska Skály a příroda v Thajsku Lidé - Matka a dcera, pořízeno v Thajsku

Další články

Je už bezpečné vyrazit do Thajska? Zjistili jsme nejnovější informace ESO Travel na Novinky.cz
Thajsko po povodních nebojuje s krokodýly, ale s fámami, které odrazují turisty...
Kam za divokými party a nočním životem? Poradíme vám ta nejlepší místa ESO Travel na Novinky.cz
Těla svůdných dívek tančí v rytmu hudby, koktejly tečou proudem a o kus dál šumí mořský příboj...
Luxus ve stanu? Zkuste glamping, moderní kempování pro náročné ESO Travel na Novinky.cz
Spát pod stanem má svoje kouzlo. Návrat k přírodě, žádný luxus, jen karimatka a spacák...

Národní park Sai Yok: vodopády, jeskyně a Železnice smrti

Přidáno: 19.12.2017 | Autor: Petra Malá

Národní park Sai Yok: vodopády, jeskyně a Železnice smrti

V thajské provincii Kanchanaburi, asi dvě hodiny od stejnojmenného města, se nachází Národní park Sai Yok. Jeho fauna a flóra je pod ochranu už od počátku 80. let a místní dobře věděli, proč této oblasti ochranu zajišťují.

Zdejší krajina je převážně hornatá s četnými vápencovými útvary. Národní park se rozprostírá na území o rozloze 500 km2 a kromě kopců a hor je další chloubou smíšený les nebo řeka Khwae Noi – tu určitě znáte pod názvem Kwai. Do ní se mimochodem vlévá vodopád Sai Yok Yai, jedna z nejoblíbenějších turistických atrakcí v oblasti.

Kromě zmíněného vodopád je velmi populární ještě jeden, a to Sai Yok Noi. K němu, stejně jako k tomu předchozímu, se pohodlně dostanete i autobusem, který z města Kanchanaburi odjíždí pravidelně každou půlhodinu. Tady vědí, jak se o turistu postarat.

Jezdí se sem nejen za vodopády, ale i do jeskyní

V národním parku najdete úchvatné jeskyně a v nich taky spoustu netopýrů. V Netopýřích jeskyních můžete zahlédnout nejmenšího savce na světě – netopýrka thajského, který se pravděpodobně vyskytuje jen endemicky. Na jeho zahlédnutí si musíte dát záležet, měří totiž 3 centimetry a váží maximálně 2,5 gramu.

Další jeskyně, které návštěvníci vyhledávají, jsou Lawa a Daowadung. V nich si zase přijdou na své milovníci stalaktitů a stalagmitů.

Přečtěte si také: Národní park Doi Ithanon: podívejte se na "střechu světa" 

A nakonec nemůžeme nezmínit, že v parku Sai Yok najdete také pozůstatky Železnice smrti, kterou zde v nelidských podmínkách stavěli dělníci během 2. světové války pro Japonce. Železnice spojovala Bangkok s Barmou. Během stavby 415 kilometrů dlouhé železnice nakonec zemřelo asi sto tisíc lidí, kteří tu pracovali za jeden dolar a trochu rýže denně, často i tři dny v kuse bez pauzy a spánku.

K mostu, který známe díky filmu Most přes řeku Kwai, vede od návštěvnického centra 1,5 kilometru dlouhá stezka, tak neváhejte a dojděte se na něj podívat. 

Komentáře