Kam se vydat?

Minigalerie Thajsko

Galerie - Thajsko a letoviska Fotogalerie - Thajsko noční pohled na letoviska Pláže v Thajsku Delikátní Thajské restaurace Útesy a jiné krásy Thajska Skály a příroda v Thajsku Lidé - Matka a dcera, pořízeno v Thajsku

Další články

Je už bezpečné vyrazit do Thajska? Zjistili jsme nejnovější informace ESO Travel na Novinky.cz
Thajsko po povodních nebojuje s krokodýly, ale s fámami, které odrazují turisty...
Kam za divokými party a nočním životem? Poradíme vám ta nejlepší místa ESO Travel na Novinky.cz
Těla svůdných dívek tančí v rytmu hudby, koktejly tečou proudem a o kus dál šumí mořský příboj...
Luxus ve stanu? Zkuste glamping, moderní kempování pro náročné ESO Travel na Novinky.cz
Spát pod stanem má svoje kouzlo. Návrat k přírodě, žádný luxus, jen karimatka a spacák...

Thajští královští bílí sloni. Jak to s nimi bylo doopravdy?

Přidáno: 20.08.2018 | Autor: Vendula Vrablová

Thajští královští bílí sloni. Jak to s nimi bylo doopravdy?

Setkat se s bílým slonem, to se nepoštěstí jen tak někomu. Takové netradiční setkání popsal v roce 1895 v jednom časopise anglický kapitán Low. Že bílý slon neexistuje? Částečně vám dáme za pravdu a částečně vás vyvedeme z omylu.

Symbol buddhismu

Vztah člověka a slona se v Thajsku vyvíjel po staletí. Pravdou ale zůstává, že mnohé legendy hovoří o bílých slonech jako o božských bytostech, které je potřeba chránit a respektovat. Klíčový význam mají sloni pro vyznavače buddhismu, kterých je v Thajsku přes 90 procent. Legenda vypráví, že Buddhově matce, královně Mahámáje, se před početím jejího syna zdál prapodivný sen – do pravého boku vstoupil bílý slon. Královští věštci to vyložili jako znamení, že Mahámája porodí výjimečného člověka. To se i potvrdilo.

Mohlo by vás zajímat: Thajské mince jako cestovní mapa? Jasně! 

Čím více, tím lépe

Bílí sloni měli značný význam také pro jednotlivé panovníky. Jejich kvalita a sláva se odvíjela od toho, kolik bílých slonů doopravdy vlastnili. Sloni samozřejmě nebyli sněhobílí, pro jejich výběr a začlenění do královské gardy platila přísná pravidla. Legendy praví, že každý, kdo bílého slona (albína) uvidí, je okamžitě uveden ke králi. Slon mu tímto okamžikem náleží. Třeba panovník Rama IX. chová takových zvířat deset, což je nebývale vysoký počet, který králi jistě velmi lichotí. Kromě toho, že poukazuje na jeho úspěšnost má údajně zemi zajistit prosperitu a blahobyt.

Nezaměstnaný slon a 250 kilogramů potravy

Bílý slon nesmí být podle tradic využíván k žádné práci. Jedná se vlastně o takového většího mazlíčka, který za jeden pouhý den sežere na 250 kilogramů rostlinné potravy, což rozhodně není málo. Zajímavostí též zůstává, že bílý slon byl mezi lety 1855 a 1916 ústředním motivem na vlajce Siamu, pozdějšího Thajska nebo to, že každou nohu zvířete v minulosti chránil jeden dospělý muž.

Komentáře