Kam se vydat?

Minigalerie Thajsko

Galerie - Thajsko a letoviska Fotogalerie - Thajsko noční pohled na letoviska Pláže v Thajsku Delikátní Thajské restaurace Útesy a jiné krásy Thajska Skály a příroda v Thajsku Lidé - Matka a dcera, pořízeno v Thajsku

Další články

Je už bezpečné vyrazit do Thajska? Zjistili jsme nejnovější informace ESO Travel na Novinky.cz
Thajsko po povodních nebojuje s krokodýly, ale s fámami, které odrazují turisty...
Kam za divokými party a nočním životem? Poradíme vám ta nejlepší místa ESO Travel na Novinky.cz
Těla svůdných dívek tančí v rytmu hudby, koktejly tečou proudem a o kus dál šumí mořský příboj...
Luxus ve stanu? Zkuste glamping, moderní kempování pro náročné ESO Travel na Novinky.cz
Spát pod stanem má svoje kouzlo. Návrat k přírodě, žádný luxus, jen karimatka a spacák...

Pohádková Ayutthaya: zlatý exotický poklad láká lidi odedávna

Přidáno: 22.02.2017 | Autor: Petra Malá

Pohádková Ayutthaya: zlatý exotický poklad láká lidi odedávna

V 17. a 18. století ji objevitelé popisovali v takových superlativech jako nejkrásnější evropské metropole, tedy Londýn a Paříž. Ayutthaya byla v té době dokonce i větší, čítala na milión obyvatel! Čím tehdy okouzlovala a čím si nás získává dnes?

Už tehdy bylo pýchou města množství zlatých věží, byly jich prý dvě tisícovky a padla na ně spousta tun zlata. Poutníkům učarovala natolik, že ji ihned nazvali osmým divem světa. Kromě zlatých věží tu bylo velké množství nádherných chrámů a paláců a také zlaté sochy Buddhy, jenže ty se nám už nedochovaly – dobyvatelé je nechali roztavit během plenění města v 18. století.  

Jediná socha přežila díky lsti

Jediná socha Buddhy přežila útoky na město. Byla to socha, kterou její ochránci zakryli sádrou a ona rázem působila jako hliněná. Na světlo světa pravda vyplynula teprve asi před půl stoletím, kdy se při manipulaci kousek sádry odloupl, načež začalo prosvítat zlato.

Přečtěte si také:Thajsko na jaře: Užijte si jeho krásu i pestré svátky

Tenhle zlatý Buddha je tři metry vysoký a váží úctyhodných šest tun. Umístěn je v chrámu Traimit v Bangkoku a neustále k ní proudí davy lidí. Tolik zlata pohromadě totiž jen těžko někde jinde uvidíte.

Nejen sochy dělají Ayutthayu nádhernou

Obdivuhodný je tady celý historický areál rozkládající se na území 100 km2. Pro přepravu mezi jednotlivými památkami můžete využít minibusu nebo se mezi nimi svézt na slonovi, zhlédnout totiž všechna důležitá místa je poměrně fyzicky náročné. K nejoblíbenějším atrakcím patří věže z červených cihel, k jejichž ruinám se dostanete zdarma nebo za symbolický poplatek v řádu desetikorun.

 

Minulost tohoto města je úžasná a není divu, že ji turisté stále obdivují. Příště se společně podíváme na další zdejší atrakce, které by vaší pozornosti neměly uniknout! 

Komentáře