Thajsko a jídlo: tohle potřebujete vědět!
Přidáno: 20.04.2017 | Autor: Petra Malá
Thajská kuchyně je po celém světě proslulá, a to především ostrými, pálivými jídly. Pokud vám tento druh jídel moc neříká, thajská kuchyně vás asi neohromí. Nebo si v ní najdete jiné dobroty, které vás dostanou. Jak zdejší gastronomie vypadá?
Kromě oněch ostrých pokrmů tady vládne i celá škála jiných chutí – často se tu používá bazalka, citronela, kokosové mléko nebo rybí omáčka a pochopitelně i další specifické ingredience, které utváří jídlo thajským jídlem. Přesto, jak je thajská kuchyně úžasná, se o ni spousta turistů dobrovolně ošizuje ze strachu z hygienických podmínek přípravy. A je to škoda!
Ovšem, i v Thajsku už najdete jistotu s názvem McDonald‘s…
Jak vypadá stolování v Thajsku? Je to událost!
Pamatujte na to, že když vás Thajci pozvou ke stolu, je to pro ně událost a pro vás by měla být taky. Tady totiž nikdo nejí sám, pokud vyloženě nemusí.
Dejte si ale pozor, abyste nepohoršili svým zacházením s příborem. Zpravidla tu k jídlu dostanete lžíci a vidličku, přičemž lžíce tu patří pravé ruky a vidlička do levé. Vidličkou pak nahrnujete všechno na lžíci, kterou vkládáte do úst. Vidlička podle zdejších zvyklostí do úst rozhodně nepatří. Nože se tu při jídle nepoužívají, všechno bývá už během přípravy nasekáno na drobnější kousky. Nezbytnou součástí stravování jsou také hůlky na nudlovité pokrmy.
Přečtěte si také: Čtvrť Paptong v Bangkoku: symbol hříchu, který nelze přehlédnout
Stůl na stole nehledejte. Jídlo si můžete dochutit rybí omáčkou nebo feferonkami. Jakmile vám naservírují oblíbenou přílohu, lepkavou rýži, bez obav ji jezte přímo pravou rukou. Dělá se to tak.
V Thajsku neznají rozdělení na chody. Všechno jídlo je od počátku hostiny na stole rozdělené v miskách a mísách, každý se přitom obsluhuje sám a bere si to, co chce zrovna jíst. Čím víc lidí je u stolu, tolik by mělo být chodů – respektive je zvykem objednávat o chod víc.
A ještě jedna zajímavost na závěr – většina Thajců moc nejí doma, spíš si raději dávají společně dobroty venku, v bufetu nebo v restauraci.