Kam se vydat?

Minigalerie Thajsko

Galerie - Thajsko a letoviska Fotogalerie - Thajsko noční pohled na letoviska Pláže v Thajsku Delikátní Thajské restaurace Útesy a jiné krásy Thajska Skály a příroda v Thajsku Lidé - Matka a dcera, pořízeno v Thajsku

Další články

Je už bezpečné vyrazit do Thajska? Zjistili jsme nejnovější informace ESO Travel na Novinky.cz
Thajsko po povodních nebojuje s krokodýly, ale s fámami, které odrazují turisty...
Kam za divokými party a nočním životem? Poradíme vám ta nejlepší místa ESO Travel na Novinky.cz
Těla svůdných dívek tančí v rytmu hudby, koktejly tečou proudem a o kus dál šumí mořský příboj...
Luxus ve stanu? Zkuste glamping, moderní kempování pro náročné ESO Travel na Novinky.cz
Spát pod stanem má svoje kouzlo. Návrat k přírodě, žádný luxus, jen karimatka a spacák...

Z Thajska se bez návštěvy chrámu nevracejte. Je jich tu 40 tisíc!

Přidáno: 24.03.2017 | Autor: Petra Malá

Z Thajska se bez návštěvy chrámu nevracejte. Je jich tu 40 tisíc!

Nechceme říct, že byste nutně měli navštívit každý chrám v téhle úžasné zemi. Chceme říct, že je tu tolik skvostů, že by si aspoň jeden neměli nechat ujít. A které patří mezi ty absolutně nejoblíbenější? Prozradíme vám to v následujících řádcích!

Chrámy byly v Thajsku od nepaměti zakládány členy královských rodin. Jejich hlavní úlohou bylo chránit vzácné předměty, například sochy. Těch nejvýznamnějších chrámů napočítáme necelé dvě stovky, ale celkem je jich na území Thajska asi čtyřicet tisíc.

Wat Pho – nejstarší v Bangkoku a jeden z největších

Chrám Wat Pho je tím nejstarším královským chrámem v Bangkoku a zároveň jedním z největším v celém Thajsku. Založen byl už během 16. století, o dvě staletí později prošel poměrně náročnou rekonstrukcí a zdejší obyvatelé ho dodnes obdivují.

Nejzajímavější je tu socha ležícího Buddhy, dlouhá 46 metrů a 15 metrů vysoká. Znázorňuje Buddhu při jeho odchodu ze světa živých a v okamžiku, kdy dosáhl nirvány. Socha pochází z 19. století a je vyrobena z lakovaných cihel, sádry a plátkovaného zlata. Chodidla sochy jsou zdobena perletí a nachází se zde 108 znamení Buddhy. Říká se, že když hodíte do každé misky minci, získáte zvláštní buddhistické zásluhy.

Areál Wat Pho rozděluje ulice Thanon Chethuphon na dvě části – v jedné najdeme chrámové budovy, památky a odkazy mistrů, ve druhé můžeme nahlédnout do mnišských příbytků.

Wat Phra Kaeo ukrývá Smaragdového Buddhu

Dalším skvostem, nebo lépe řečeno nejvýznamnějším thajským chrámem, je bez větších pochyb Wat Phra Kaeo. Úžasná výzdoba a láska, s níž Thajci chrám stavěli a která je z každého kousku místa cítit, vás nadchne.

Přečtěte si také: Velký palác v Bangkoku: okouzlující obr, kterého nesmíte minout 

Chrám byl dostavěn v roce 1748, ale od té doby prošel mnoha rekonstrukcemi, aby mohl být zachován i dalším generacím. Největší lákadlem tohoto chrámu je Smaragdový Buddha, což je poměrně malá soška ze zeleného jadeitu – nejde tedy o smaragd, jak název evokuje. Soška je nejsvětlejším vyobrazením Buddhy v Thajsku a nachází se na zlatém podstavci v Královské kapli. Sám král ji 3x ročně převléká – dává jí korunu s drahokamy, zlaté roucho nebo klášterní roucho a čelenku.

Už teď se můžete těšit na představení dalších thajských chrámů! 

Komentáře