Kam se vydat?

Minigalerie Thajsko

Galerie - Thajsko a letoviska Fotogalerie - Thajsko noční pohled na letoviska Pláže v Thajsku Delikátní Thajské restaurace Útesy a jiné krásy Thajska Skály a příroda v Thajsku Lidé - Matka a dcera, pořízeno v Thajsku

Další články

Je už bezpečné vyrazit do Thajska? Zjistili jsme nejnovější informace ESO Travel na Novinky.cz
Thajsko po povodních nebojuje s krokodýly, ale s fámami, které odrazují turisty...
Kam za divokými party a nočním životem? Poradíme vám ta nejlepší místa ESO Travel na Novinky.cz
Těla svůdných dívek tančí v rytmu hudby, koktejly tečou proudem a o kus dál šumí mořský příboj...
Luxus ve stanu? Zkuste glamping, moderní kempování pro náročné ESO Travel na Novinky.cz
Spát pod stanem má svoje kouzlo. Návrat k přírodě, žádný luxus, jen karimatka a spacák...

Filmová Pláž leží na Phi Phi, romantickém souostroví v Andamanském moři

Přidáno: 07.10.2013 | Autor: Redakce

Filmová Pláž leží na Phi Phi, romantickém souostroví v Andamanském moři
Pokud jste viděli film Pláž, pak vám určitě vrtalo hlavou, kde tento zapomenutý ráj na Zemi leží. Asi vás trochu zklameme – filmová pláž dnes rozhodně není tak ukrytá jako ve filmu a navíc vypadá jinak – filmaři ji pro potřeby filmu počítačově upravili.
Psal se rok 2000 a režisér Danny Boyle natočil snímek, který tak trochu pohrdal konzumním způsobem života a komerčním turismem. I přesto, že v něm hrál Leonardo di Caprio, nesetkal se film Pláž s pozitivním ohlasem ani veřejnosti, ani u kritiků. Nicméně jedno se mu podařilo – vzbudil ohromný zájem o thajské ostrovy a ostrůvky v Andamanském moři.

Zátoka Ao Maya – tady se točilo

Do zátoky Ao Maya, kde se konkrétně natáčela velká část filmu, se dnes můžete vydat na lodi s dalšími turisty. Můžete se ale vsadit, že nikdo slavnou zátoku na první pohled nepozná. Proč? Protože v počítači byla ještě uměle upravená – filmaři nad ní „dokreslili“ horu, jež ji ukrývala před civilizací.

V reálu nad zátokou Ao Maya žádná hora nestojí. Voda je tu ale dokonale průzračná, džungle při pobřeží temně zelená a nebe velmi často bez mráčku. Není tu ani stopa po tom, že v roce 2004 i přes tuto pláž přešla ničivá vlna tsunami a kompletně ji zdevastovala. 

V době dvouměsíčního natáčení tu filmaři čelili kritice, že ničí ekosystém a devastují přírodu na ostrově, nicméně pravdou je spíše to, že zátoka Ao Maya mnohem více trpí náporem turistů, kteří sem každý den dorážejí. Samotný ostrov Phi Phi Leh, na kterém zátoka leží je totiž neobydlený.

Rajské souostroví Phi Phi

Phi Phi Leh je potom součástí souostroví Phi Phi. To tvoří šest ostrovů – dva z nich jsou popravdu větší, zbylé čtyři jsou spíše jen skalisky, která trčí z moře. A obydlený je jediný – největší ze všech, Phi Phi Don. Na něm je člověk ubytovaný, pokud se rozhodne pro dovolenou na tomto souostroví. 
 
Mimochodem – o tuto destinaci je poměrně veliký zájem a jen málokoho by napadlo, že ještě v 80. letech sem turisté nejezdili vůbec. Pokud už se nějaký objevil, pak šlo obvykle o dobrodruha, který dorazil za potápěním a jeho jediným zavazadlem byla krosna.

Komentáře