Kam se vydat?

Minigalerie Thajsko

Galerie - Thajsko a letoviska Fotogalerie - Thajsko noční pohled na letoviska Pláže v Thajsku Delikátní Thajské restaurace Útesy a jiné krásy Thajska Skály a příroda v Thajsku Lidé - Matka a dcera, pořízeno v Thajsku

Další články

Je už bezpečné vyrazit do Thajska? Zjistili jsme nejnovější informace ESO Travel na Novinky.cz
Thajsko po povodních nebojuje s krokodýly, ale s fámami, které odrazují turisty...
Kam za divokými party a nočním životem? Poradíme vám ta nejlepší místa ESO Travel na Novinky.cz
Těla svůdných dívek tančí v rytmu hudby, koktejly tečou proudem a o kus dál šumí mořský příboj...
Luxus ve stanu? Zkuste glamping, moderní kempování pro náročné ESO Travel na Novinky.cz
Spát pod stanem má svoje kouzlo. Návrat k přírodě, žádný luxus, jen karimatka a spacák...

Opiu se přezdívá černé zlato. Kde se vzalo a jak chutná opiový kouř?

Přidáno: 15.07.2019 | Autor: Vendula Vrablová

Opiu se přezdívá černé zlato. Kde se vzalo a jak chutná opiový kouř?

O opiu se nejčastěji hovoří ve spojitosti s tzv. Zlatým trojúhelníkem – hranicí Thajska, Laosu a Myanmaru (Barmy), která je proslulá pěstováním máku a výrobou opia. Vstupní branou do Zlatého trojúhelníku je Chiang Mai – město na severu Thajska, kde najdete makové plantáže i muzeum věnované této droze. Kde se opium vzalo a jak vlastně chutná? Na tyto a spoustu dalších otázek odpovíme následujícími řádky.

Opioví zemědělci z Mezopotámie

První dochované zmínky o opiu jsou z doby asi 8000-5000 př. n.l. Lidé tak drogu znali už v samotném mezolitu. Za první „oficiální“ pěstitele máku setého, ze kterého se opium získává, jsou považováni již zemědělci z Mezopotámie. Opium se získává naříznutím tobolek nezralého máku, ze kterého vytéká šťáva zvaná latex. Ten na vzduchu rychle tuhne a mění se na tvrdou tmavohnědou hmotu – opium, které v tomto stadiu obsahuje 10 až 15 % morfinu.

Mohlo by vás zajímat: Kmen Karen: ženy s dlouhými krky návštěvníky Thajska fascinují 

Sladký opiový kouř

Raritou zůstává, že opium bylo dříve pouze pojídáno nebo popíjeno prostřednictvím odvaru. Až mnohem později (cca v 17. století) se objevuje tabák a možnost opium kouřit. Ti, kdo opium vyzkoušeli, tvrdí, že jeho kouř je velice sladký a poměrně brzy navozuje stav euforie. Málokdo také tuší, že opium bylo zcela legálně dováženo do Evropy. V 18. století byl totiž založen Východoindickou společností opiový monopol.

Dárek příteli na frontě

Zajímavé bylo také období první světové války. Začaly se totiž šířit dárky v podobě balíčků, které obsahovaly nějakou tvrdou drogu a stříkačku. Šlo o „Dárek příteli na frontě“. Balíčky samozřejmě byly poměrně brzy zakázány. Naneštěstí fungoval černý trh, prostřednictvím kterého se lidé k drogám stejně dostali. S první světovou válkou také neodmyslitelně souvisí zřizování prvních léčeben pro závislé.

500 tisíc lékařských předpisů

Opium bylo dlouhá léta předepisováno lékaři. Rekordmanem je jeden lékař v Londýně, který předepsal více jak 500 tisíc předpisů. Spotřeba opia a dalších drog se zvýšila v 70. letech společně se vznikem kultu „hippies“. Co se týče dnešních dob a situace v České republice, u nás upravuje pěstování, dovoz i vývoz máku zákon o návykových látkách.

Jak je to s opiem u nás a jak ve světě?

Pěstování máku je v ČR povoleno, avšak překročí-li osetá plocha 100 m2, je pěstitel povinen oznámit to celnímu orgánu. Opium je u nás považováno za omamnou látku a neoprávněné držení více než 700 mg je trestným činem. Existují však země, kde je opium obecně tolerováno a přehlíženo. Na druhou stranu jsou i státy, kde vás uvězní za pouhopouhé zrnko máku na košili. Příkladem budiž turista uvězněný ve Spojených arabských emirátech.

Komentáře