Kam se vydat?

Minigalerie Thajsko

Galerie - Thajsko a letoviska Fotogalerie - Thajsko noční pohled na letoviska Pláže v Thajsku Delikátní Thajské restaurace Útesy a jiné krásy Thajska Skály a příroda v Thajsku Lidé - Matka a dcera, pořízeno v Thajsku

Další články

Je už bezpečné vyrazit do Thajska? Zjistili jsme nejnovější informace ESO Travel na Novinky.cz
Thajsko po povodních nebojuje s krokodýly, ale s fámami, které odrazují turisty...
Kam za divokými party a nočním životem? Poradíme vám ta nejlepší místa ESO Travel na Novinky.cz
Těla svůdných dívek tančí v rytmu hudby, koktejly tečou proudem a o kus dál šumí mořský příboj...
Luxus ve stanu? Zkuste glamping, moderní kempování pro náročné ESO Travel na Novinky.cz
Spát pod stanem má svoje kouzlo. Návrat k přírodě, žádný luxus, jen karimatka a spacák...

Jídlo a pití

Chutná strava je v Thajsku stejně všudypřítomná jako pláže – kromě toho bývá často i mnohem žhavější. Nepatříte-li k příznivcům chilli koření, ještě to neznamená, že byste se museli vzdát jídla. I když při výběru zdůrazníte, že chcete jídlo mai phet (neostré), stále se vám nabízí skvělý výběr méně výrazných kořeněných chutí, od sladké s příchutí kokosového mléka přes pronikavou vůni čerstvých bylin, citronové kůry, česneku nebo muškátového oříšku až po nakládané slané ryby.

Kam se vydat :

Hudba a divadlo | Jídlo a pití | Sport | Noční život | Nákupy

Ovoce a zelenina

Mimoto je k dispozici tropické ovoce – třeba čerstvé ananasy, trocha cukru, špetka koriandru – a samozřejmě nekonečná kulinářská fantazie. Každý region se pyšní vlastními gastronomickými specialitami. Na severu jsou populární místní klobásy naem, zatímco severovýchod je proslulý lepkavou a klihovitou rýží khao niaw, která se obvykle podává jako příloha ke grilovanému masu (většinou buvolímu).

Stejně populární je i som tam, chutný ostrý salát, který tvoří na kousky nakrájená papája a sušené garnáty nebo krabí klepítka na kari, dále citronová šťáva, česnek, rybí omáčka a chilli. Jih země oplývá množstvím pokrmů, které ovlivnila muslimská kuchyně nedaleké Malajsie; navíc samozřejmě nechybí všechny druhy plodů moře včetně krabů, olíhní, žraloků, čerstvých humrů a slávek. Máte-li rádi sladké, nemusíte mít žádný strach – určitě si také vyberete. Většina thajských cukrovinek se připravuje z rýžové mouky, kokosového mléka, palmového cukru a lepkavé rýže a všechny jsou velmi chutné.

tradiční thajský pokrm

Kdy a kde jíst

Většina Thajců celý den pracuje, k obědu si vezme jen něco k zakousnutí a večeří brzo. Nenechte se však mýlit, thajská verze rychlého občerstvení není miska rýže mdlé chuti. „Něco k zakousnutí“ často znamená velmi chutné jídlo jako osmažené nudle s vepřovým či kuřecím masem nebo garnáty, to vše okořeněno bazalkou, česnekem a cibulí a zalito šťávou z limet (pad thai). Dokonce i na snídani mají místní obyvatelé dobré jídlo ochucené čerstvými bylinami a kořením, např. sladkou kari polévku s bazalkou a vařenými rýžovými nudlemi.

V hotelu tuto tradiční thajskou snídani dostanete málokdy, ale personál vás navede do nejbližší restaurace, kde si ji můžete dát. Ulice jsou všude lemovány pouličními prodavači, až se může zdát, že jedinou činností místních obyvatel je stálá konzumace jídla a pití. Stánky na tržnicích oplývají nejrůznějšími pokrmy – najdete na nich ořechy, sušené maso a cukrovinky. Pokud máte rádi dobrodružství, vynechejte snídani v hotelu a zajděte si právě na takové tržiště.

Rychlé občerstvení na ulici

Nejlepší a zcela určitě nejlevnější jídla lze koupit ve stáncích s jídlem, které v hojném počtu lemují ulice. Hospodyně nakupují čerstvé a levné ingredience každý den brzo ráno na trhu a pak z nich připravují vynikající pokrmy. U stánků není obvykle žádný jídelní lístek, protože každý nabízí jen několik specialit. Nákup jídla s sebou nenese žádné jazykové těžkosti, stačí totiž pouze ukázat na to, co chcete. Stánek s jídlem může sice vypadat poněkud nedůvěryhodně, ale na rozdíl od restaurací se všechno připravuje přímo před vašima očima. Evropané, kteří strávili v Thajsku už nějaký čas, mají k těmto stánkům naprostou důvěru.

Co jíst

nabídka ovoce

Předkrmy: Paw pia tawt je thajský závin se sladkokyselými fazolovými klíčky, vepřovým a krabím masem. Gai hor bai toey tvoří kuřecí kousky pečené na sezamovém oleji, sójová omáčka, bylinky a kapka whisky; vše je zabaleno v listu. Krathong thong jsou delikátní závitky ve tvaru mušle, do nichž se balí mleté kuřecí maso s kukuřicí, mrkví a sójovou omáčkou. Polévky: Tom yam je ostrá a nakyslá polévka buď z vepřového, ryb, kuřecího nebo garnátů, doplněná množstvím dušené rýže – ta slouží ke vstřebání žáru chilli. Kaeng jeud je méně ostrá polévka z kuřete, vepřového masa a garnátů, připravovaná se zeleninou po čínsku, thajskými bylinami a kořením.

Nápoje

Před jídlem se obvykle podává voda s ledem. Ve všech slušných restauracích se dá bez obav pít. Jste-li však na pochybách, požádejte o láhev balené vody a led vynechejte. Thajci obvykle pijí k jídlu vodu nebo studený čaj (cha jin yen), k večeři i pivo nebo whisky. Kvůli vysoké dovozní dani jsou vína v Thajsku velmi drahá. I v levné restauraci vás obyčejné víno může vyjít dráž než celý oběd.