Kam se vydat?

Minigalerie Thajsko

Galerie - Thajsko a letoviska Fotogalerie - Thajsko noční pohled na letoviska Pláže v Thajsku Delikátní Thajské restaurace Útesy a jiné krásy Thajska Skály a příroda v Thajsku Lidé - Matka a dcera, pořízeno v Thajsku

Další články

Je už bezpečné vyrazit do Thajska? Zjistili jsme nejnovější informace ESO Travel na Novinky.cz
Thajsko po povodních nebojuje s krokodýly, ale s fámami, které odrazují turisty...
Kam za divokými party a nočním životem? Poradíme vám ta nejlepší místa ESO Travel na Novinky.cz
Těla svůdných dívek tančí v rytmu hudby, koktejly tečou proudem a o kus dál šumí mořský příboj...
Luxus ve stanu? Zkuste glamping, moderní kempování pro náročné ESO Travel na Novinky.cz
Spát pod stanem má svoje kouzlo. Návrat k přírodě, žádný luxus, jen karimatka a spacák...

Thajská provincie Phitsanulok: nejkrásnější socha Buddhy a tři národní parky

Přidáno: 01.02.2017 | Autor: Petra Malá

Thajská provincie Phitsanulok: nejkrásnější socha Buddhy a tři národní parky

Jedna z thajských provincií, provincie Phitsanulok, sice neleží u moře, ale to jí neubírá na zajímavosti. Je tu spousta nádherných míst, ať už jde o přírodu, či o města, takže by byla škoda se o ní něco nedozvědět. Přesvědčte se v následujících řádcích.

Provincie Phitsanulok se nachází na hranici centrálního a severního Thajska, zaujímá 10 816 km2 a obývá ji téměř 900 tisíc lidí. Jejím centrem je stejnojmenné město s 90 tisíci obyvateli. A právě v něm hned můžeme začít.

Phitsanulok – tady se ukrývá nejkrásnější thajská socha Buddhy

Phitsanulok nabízí turistům pohled hned na několik nádherných chrámů s naprosto nezaměnitelnou atmosférou. Ať už se dostanete na světě do jakékoli svatyně, na tyto rozhodně nezapomenete.

Nejvýznamnějším z těchto chrámů je Wat Phra Rattana Mahathat, zkráceně také Wat Yai, na okraji města. Stojí zde už od roku 1357 a ukrývá úplný poklad – Buddhovu sochu, která je považována za tu nejkrásnější v celém Thajsku a také za druhou nejvzácnější a nejuctívanější. Socha Phra Buddha Chinnarat je bronzová a zlacená a jistě vám svým kouzlem učaruje.

K chrámu Wat Yai neodmyslitelně patří i další symboly, například více než 30 m vysoký prang (věžička) se schody k místu s Buddhovými ostatky nebo perletí vykládané dřevěné dveře.

Dalším z častých turistických cílů je Folklórní muzeum Dr. Thawi a není divu. Je totiž plné ukázek thajského lidového umění. A ruku na srdce – to je od toho evropského hodně odlišné. Chcete-li vidět na vlastní oči pořádnou sbírku rukodělných výrobků pro domácnost, zemědělství i jiná odvětví, určitě se sem vydejte.

Pryč z města, do krásné přírody

Thajská příroda je okouzlující, a to nejen na pobřeží. I v tomto ohledu má provincie Phitsanulok co nabídnout. Začít můžeme u parku Sakunothaya Arboretum, který se nachází asi 30 km od města. O nádherná místečka tu není nouze a zdejší chloubou je 10 m vysoký vodopád Wang Nok Aen na vrstvené skále.

Přečtěte si také: Thajsko jinak: zavítejte v Bangkoku do safari! 

Kromě toho jsou v provincii vyhledávané i tři národní parky – Thung Salaeng Luang, Phu Hin Rong Kla a Chat Trakan. Všechny tři stojí za výlet a v posledním zmiňovaném vás ohromí sedmistupňový vodopád.

Nenechte si ujít oslavu!

Octnete-li se v této provincii koncem února, kdy je zde třetí lunární měsíc, zúčastněte se oslav svátku Phra Buddha Chinnarat. Uvidíte na vlastní oči nejen obřady, ale i kulturní výstupy a typickou lidovou zábavu

Komentáře