Kam se vydat?

Minigalerie Thajsko

Galerie - Thajsko a letoviska Fotogalerie - Thajsko noční pohled na letoviska Pláže v Thajsku Delikátní Thajské restaurace Útesy a jiné krásy Thajska Skály a příroda v Thajsku Lidé - Matka a dcera, pořízeno v Thajsku

Další články

Je už bezpečné vyrazit do Thajska? Zjistili jsme nejnovější informace ESO Travel na Novinky.cz
Thajsko po povodních nebojuje s krokodýly, ale s fámami, které odrazují turisty...
Kam za divokými party a nočním životem? Poradíme vám ta nejlepší místa ESO Travel na Novinky.cz
Těla svůdných dívek tančí v rytmu hudby, koktejly tečou proudem a o kus dál šumí mořský příboj...
Luxus ve stanu? Zkuste glamping, moderní kempování pro náročné ESO Travel na Novinky.cz
Spát pod stanem má svoje kouzlo. Návrat k přírodě, žádný luxus, jen karimatka a spacák...

Zátoka Phang Nga: Podívejte se, jak vypadá ostrov Jamese Bonda!

Přidáno: 14.01.2014 | Autor: Redakce

Zátoka Phang Nga: Podívejte se, jak vypadá ostrov Jamese Bonda!
Říkají, že jde o zmenšeninu slavné Dračí zátoky ve Vietnamu. Tenhle krásný kout země je ale v Thajsku, konkrétně v jižním Thajsku v úžině Malacca. Jmenuje se Phang Nga a jde o jedno z nejnavštěvovanějších míst země.
 
Zátoka Phang Nga má rozlohu zhruba čtyři sta kilometrů čtverečních. V porovnání se slavnou Dračí zátokou je tak třetinová. Na kráse jí to ale neubírá. Z mělké vody tady vystupují stovky menších skalních útvarů a pak také dvaačtyřicet ostrůvků. Porostlé bujnou vegetací vypadají z výšky jako malé smaragdy.
 
Zátoka je snadno dostupná z Phuketu i z provincie Krabi, což jsou časté cíle turistů. Den co den tak mezi skalami proplouvají desítky a desítky loděk s turisty na palubách, kteří cvakají fotoaparáty o sto šest. 

Dříve tady nebyla voda

Zátoka Phang Nga je mělká. Dokonce tak mělká, že v některých místech před deseti tisíci lety voda ani nebyla a dalo se po nich pohybovat suchou nohou. Dnes je tu za odlivu často vody jen po pás, při přílivu to není o moc lepší. Z vody vystupují porosty mangrove, zalesněné mokřiny, místy i korálový útes. A hlavně – až tři sta padesát metrů vysoké vápencové útvary!
 
Nicméně pozor, na ty silně působí eroze, a tak jsou rok od roku nižší. Na některé z ostrůvků je dokonce už i zakázaný vstup – právě kvůli erozi a kvůli tomu, že přítomnost turistů tento ničivý proces urychlovala.

Vydejte se k ostrovu Jamese Bonda

Vůbec nejslavnějším útvarem v celé zátoce je malinký ostrůvek Ko Tapu. Zhruba dvacet metrů vysoký vápencový útvar stojí mezi dvojicí ostrůvků Khao Phing Kan a Ko Khao Phing Kan a dnes by si ho všiml jen málokdo, kdyby nebylo bondovky Muž se zlatou zbraní, ve které si zahrál. Od té chvíle tady ostrůvku neřeknou jinak než James Bond Island a denně u něj kotví desítky loděk.
 
„Ostrov“ nicméně pod náporem turistů ohromně trpěl, a tak je na něj od roku 1998 vstup zakázaný. Dokonce prý hrozí v případě, že si turisté nedají říct, jeho zřícení. Celá zátoka je pod ochranou od roku 1981, kdy tady byl zřízený mořský národní park. Při její návštěvě se tak musíte řídit některými pravidly a také zaplatit vstupné. Na kráse to zátoce ale rozhodně neubírá.

Komentáře