Kam se vydat?

Minigalerie Thajsko

Galerie - Thajsko a letoviska Fotogalerie - Thajsko noční pohled na letoviska Pláže v Thajsku Delikátní Thajské restaurace Útesy a jiné krásy Thajska Skály a příroda v Thajsku Lidé - Matka a dcera, pořízeno v Thajsku

Další články

Je už bezpečné vyrazit do Thajska? Zjistili jsme nejnovější informace ESO Travel na Novinky.cz
Thajsko po povodních nebojuje s krokodýly, ale s fámami, které odrazují turisty...
Kam za divokými party a nočním životem? Poradíme vám ta nejlepší místa ESO Travel na Novinky.cz
Těla svůdných dívek tančí v rytmu hudby, koktejly tečou proudem a o kus dál šumí mořský příboj...
Luxus ve stanu? Zkuste glamping, moderní kempování pro náročné ESO Travel na Novinky.cz
Spát pod stanem má svoje kouzlo. Návrat k přírodě, žádný luxus, jen karimatka a spacák...

Wat Tham Krabok: Chrám poslední naděje, kde pomáhají závislým

Přidáno: 15.09.2014 | Autor: Redakce

Wat Tham Krabok: Chrám poslední naděje, kde pomáhají závislým
Říká se, že dál už je jenom opravdové peklo. A komu nepomůžou mniši z chrámu Wat Tham Krabok, tomu už není pomoci. Vítejte v chrámu, kterým se sami Thajci příliš nechlubí, ale který je známý na celém světě.
 
V Thajsku je prý zhruba 40 tisíc chrámů. A spostu z nich považují Thajci za své národní bohatství. Chlubí se jimi, pečují o ně, dávají na odiv turistům. U chrámu Wat Tham Krabok je to ale jiné. Ač leří jen zhruba 150 kilometrů od Bangkoku, cestovní kanceláře vás do něj nevezmou. V zanedbaném areálu totiž mniši pomáhají drogově závislým zbavit se návyku. A to dost netradičně. Terapie je totiž postavená na zvracení…
 
Chrám vznikl teprve v 50. letech 20. století a chrámem v tom pravém slova smyslu se stal až v 70. letech, kdy mu úřady přiřkly statut oficiální buddhistické svatyně. A už od počátku se zdejší mniši pokoušeli pomoci místním ze závislosti na opiu.

Opravdu úspěšná odvykací klinika

A dařilo se jim to! Ostatně chrám si dnes drží statut „odvykací kliniky“ s nejlepší úspěšností léčby na světě. Mniši tvrdí, že od drogové závislosti pomohou zhruba 80 % všech pacientů. A za dobu existence „kliniky“ jich branami chrámového komplexu prošly už desítky tisíc. 
 
Základem úspěchu je lektvar uvařený ze zhruba stovky bylin. Hnědá a šiplavá tekutina člověka nutí neustále dávit. S trochou nadsázky se dá říci, že ze sebe závislost vyzvrací. Ruku v ruce s touto velmi nepříjemnou terapií jde život v totální askezi. Minimum jídla, žádná teplá voda. Ale naopak tvrdá práce, modlitby a meditace. Tohle je cesta k úspěchu.

Co je pravda, a co fikce?

O chrámu se samozřejmě vyprávějí i příběhy, které mají už jen kousek k legendám. Někteří tvrdí, že zázračná bylinná směs funguje jen a pouze za zdmi chrámu, jinde by prý byla neúčinná. A další přidávají doušku o tom, že v člověku část bylinné směsi zůstane.. a v případě, že znovu okusí drogy, zemře…
 
Těžko říci, kde je pravda. Nicméně pravdou zůstává, že mnichům se podaří vyléčit zhruba 80 % všech pacientů. Pro porovnání – na těch nejlepších západních klinikách se úspěšnost léčby pohybuje okolo 40 %. 
 
Obrázek: en.wikipedia.org, Jean-Marie Hullot, licence CC BY-SA 2.0

Komentáře



04.08.2019 13:33
Dobrý den, může mně někdo poradit, jak se dostat do té léčebny v Thajsku. Děkuji za odpověď
21.01.2020 10:58
Dobrý deň,viete miporadiť ako sa tam dostať. Pekne ďakujem