Kam se vydat?

Minigalerie Thajsko

Galerie - Thajsko a letoviska Fotogalerie - Thajsko noční pohled na letoviska Pláže v Thajsku Delikátní Thajské restaurace Útesy a jiné krásy Thajska Skály a příroda v Thajsku Lidé - Matka a dcera, pořízeno v Thajsku

Další články

Je už bezpečné vyrazit do Thajska? Zjistili jsme nejnovější informace ESO Travel na Novinky.cz
Thajsko po povodních nebojuje s krokodýly, ale s fámami, které odrazují turisty...
Kam za divokými party a nočním životem? Poradíme vám ta nejlepší místa ESO Travel na Novinky.cz
Těla svůdných dívek tančí v rytmu hudby, koktejly tečou proudem a o kus dál šumí mořský příboj...
Luxus ve stanu? Zkuste glamping, moderní kempování pro náročné ESO Travel na Novinky.cz
Spát pod stanem má svoje kouzlo. Návrat k přírodě, žádný luxus, jen karimatka a spacák...

Velký palác v Bangkoku: okouzlující obr, kterého nesmíte minout

Přidáno: 06.02.2017 | Autor: Petra Malá

Velký palác v Bangkoku: okouzlující obr, kterého nesmíte minout

Je to místo, které při návštěvě Bangkoku musíte vidět. Nejen proto, že je krásný a velkolepý, ale také proto, že v něm do roku 1946 sídlila thajská královská rodina nebo proto, že ač na návštěvníka působí poněkud dezorientačně, lze ho rozdělit na několik epesních částí.

Velký palác je pěkný sám o sobě. Turisty fascinuje i vším tím, co je v něm uloženo. Stavba celého paláce probíhala tři roky, započala v roce 1782. Až do roku 1946 ho obývala královská rodina. A jaké části tohoto bohatě zdobeného paláce lze tedy obdivovat?

Trůnní sál Dusit

Tento sál vznikl v roce 1784 jako přijímací hala. Po pěti letech existence byl však stržen, zmenšen a přestavěn a také prosvětlen. Jde o první cihlovou stavbu postavenou v typicky thajském stylu. Zřejmě největší pokladem tohoto sálu je původní trůn krále Rámy I. V sále se každý rok koná slavnost výročí Dne korunovace a také slouží jako márnice – zemřelí příslušníci královské rodiny jsou zde vystaveni, než dojde k jejich zpopelnění.

Pavilon Aphonphimok

Tato původně dřevěná budova měla při stavbě svou předlohu – bylo jí letní sídlo v Bang Pa-In. V dřívějších dobách sem nosili na nosítkách krále, aby se zde oblékl a připravil se na návštěvu, kterou následně přijal v trůnním sále.

Trůnní sál Chakri

Ohromná a velkolepě zdobená budova čnící mezi všemi ostatními spatřila světlo světa a do provozu byla uvedena za vlády Rámy V., který miloval Evropu. Zřejmě proto je budova vyvedena v imperiálním viktoriánském stylu, kterému však nechybí tři typicky thajské věžičky.

V přízemí budovy je historická zbrojnice a strážnice, v prvním patře je pak trůnní sál a okouzlující přijímací hala. Ve druhém patře se nacházejí urny s popelem zemřelých příslušníků královské rodiny. Oblíbenou atrakcí je také střídání stráží u této budovy.

Sál Borophiman

Královská rezidence navazující na zdejší zahrady dnes slouží k přijímání církevních hodnostářů. Ke královským ceremoniím a k výcviku královských slonů je určena Audienční síň.

Zahrady Siwalai

Zahrady jsou bohužel veřejnosti nepřístupné, ale to nic nemění na jejich kráse, která okouzlí každého, kdo sem vstoupí – zahrady bohužel slouží jen pro státní účely. Jsou však pěkně udržované a jejich součástí je mozaikou zdobený chrám a Kaple Ramy IV.

Vnitřní palác

Stejně jako zahrady, i Vnitřní palác je veřejnosti nepřístupný a stráž ho přísně střeží. Dříve sloužil jako jakési město ve městě, v němž měla královská rodina všechno, co potřebovala k životu.

Phra Maha Monthien

Seskupení tří budov, respektive sálů, sloužila také speciálním účelům. Sál Amarin Winichai sloužil jako korunovační místnost s trůnem, v celém komplexu je nejposvátnější a vcházet sem přímým vstupem smí jen král. Zbytek královské rodiny musí chodit přes další sály.

 

Sál Phaisan Thaksin sloužil jako jídelna královské rodiny. Poslední sál, Chakraphat Phiman, slouží jako místo pro přenocování krále první noc po korunovaci. První tři králové dynastie Chakri v tom sále přebývali dlouhodobě. 

Komentáře