Kam se vydat?

Minigalerie Thajsko

Galerie - Thajsko a letoviska Fotogalerie - Thajsko noční pohled na letoviska Pláže v Thajsku Delikátní Thajské restaurace Útesy a jiné krásy Thajska Skály a příroda v Thajsku Lidé - Matka a dcera, pořízeno v Thajsku

Další články

Je už bezpečné vyrazit do Thajska? Zjistili jsme nejnovější informace ESO Travel na Novinky.cz
Thajsko po povodních nebojuje s krokodýly, ale s fámami, které odrazují turisty...
Kam za divokými party a nočním životem? Poradíme vám ta nejlepší místa ESO Travel na Novinky.cz
Těla svůdných dívek tančí v rytmu hudby, koktejly tečou proudem a o kus dál šumí mořský příboj...
Luxus ve stanu? Zkuste glamping, moderní kempování pro náročné ESO Travel na Novinky.cz
Spát pod stanem má svoje kouzlo. Návrat k přírodě, žádný luxus, jen karimatka a spacák...

Ko Lanta: Dříve konec světa, dnes turistický ráj

Přidáno: 18.02.2014 | Autor: Redakce

Ko Lanta: Dříve konec světa, dnes turistický ráj
Kdybyste se před rokem 1998 vydali na thajské souostroví Ko Lanta, tak byste si tady po večerech museli svítit svíčkami. Pokud byste se sem vůbec dostali…  Souostroví zhruba padesáti ostrůvků v Andamanském moři v provincii Krabi totiž bylo naprosto odtrženo od okolního světa. I od turistů. Dnes je ale všechno jinak.
 
Dnes sem totiž turisté přijíždějí. A to i díky tomu, že sem byla v roce 1998 konečně zavedena elektřina. Tedy, ne na všechny ostrovy, ale na většinu těch obydlených, z nichž největší je Ko Lanta Yai. Ostatně, právě na něm žije většina ze zhruba dvaceti tisíc obyvatel tohoto souostroví a právě na něj přijíždí většina turistů, kteří sem míří.

Nenechte se rušit!

Hlavní sezona tady probíhá od listopadu do dubna – to je v resortech, které jsou rozeseté hlavně na severním a západním pobřeží celkem živo. Ve zbytku roku je tu ale božský klid. Mimochodem, o souostroví Ko Lanta se říká, že je zlatým středem, kompromisem mezi velikými rušnými letovisky v čele s Pattayou a panenskými ostrůvky, kde vás ruší maximálně ještěrky a personál luxusního resortu.
 
A vlastně i tady stojí luxusní resorty. Z nichž většina má nálepku „Bio“ a „Eko“ – nabízejí maximální možný luxus a k tomu nadto pocit, že svým dovolenkovým užíváním nezatěžujete přírodu. Vždyť spíte v bungalovu z přírodních materiálů a konzumujete jen bio potraviny vypěstované na místní hotelové zahrádce.

Hat Khlong Dao – nejlepší pláž celého souostroví

Nejlepší pláží celého souostroví je Hat Khlong Dao, která leží právě na hlavním ostrově. Její délka je několik kilometrů a počítejte s tím, že právě tady je nejvíce živo. Ať už během dne nebo večer, kdy se rozsvítí místní bary. Na druhou stranu – bydlet tady v nějakém luxusnějším resortu není vůbec levný špás. Právě tu jsou totiž ty nejdražší.
 
Zatímco pláže tady patří turistům, nitro ostrova ještě pořád patří přírodě. Ale můžete ji prozkoumávat. Ať už ze hřbetu slona – není totiž problém si tu domluvit vyjížďku právě na těchto tlustokožcích – nebo po svých. Nitro hlavního ostrova ukrývá například i jeskynní komplex Tham Khao Maikaeo, do kterého patří jeskyně o velikosti katedrál.

Do nitra národního parku

Přidejte k tomu domorodé vesničky, nádherná jezírka, vodopády, šťavnatou zeleň – prohlášení za národní park v roce 1990 rozhodně nebylo krokem vedle, nemyslíte? Pod správu národního parku dnes spadá asi patnáctka z celkových padesáti ostrovů souostroví, včetně velké části hlavního ostrova.
 
Ko Lanta je významný dopravní uzel, dostat se sem dnes tedy není žádná věda. A skvělá dopravní dostupnost je výborná i ve chvíli, kdy se rozhodnete vyrazit na výlet někam dál – na souostroví Phi Phi je to jen hodina a půl plavby, na ostrůvku Ko Rok, kde jsou ideální podmínky pro šnorcholování, jste za hodinku.  

Komentáře