Kam se vydat?

Minigalerie Thajsko

Galerie - Thajsko a letoviska Fotogalerie - Thajsko noční pohled na letoviska Pláže v Thajsku Delikátní Thajské restaurace Útesy a jiné krásy Thajska Skály a příroda v Thajsku Lidé - Matka a dcera, pořízeno v Thajsku

Další články

Je už bezpečné vyrazit do Thajska? Zjistili jsme nejnovější informace ESO Travel na Novinky.cz
Thajsko po povodních nebojuje s krokodýly, ale s fámami, které odrazují turisty...
Kam za divokými party a nočním životem? Poradíme vám ta nejlepší místa ESO Travel na Novinky.cz
Těla svůdných dívek tančí v rytmu hudby, koktejly tečou proudem a o kus dál šumí mořský příboj...
Luxus ve stanu? Zkuste glamping, moderní kempování pro náročné ESO Travel na Novinky.cz
Spát pod stanem má svoje kouzlo. Návrat k přírodě, žádný luxus, jen karimatka a spacák...

Chiang Mai: Perla severu, kam se jezdí za relaxem, chrámy i atmosférou

Přidáno: 14.03.2014 | Autor: Redakce

Chiang Mai: Perla severu, kam se jezdí za relaxem, chrámy i atmosférou
Říká se mu růže severu, město chrámů, město, které má srdce, město umění… Chiang Mai má spoustu přezdívek, žádná z nich ale nedokáže dokonale vystihnout atmosféru, která tady panuje. Tu člověk prostě musí zažít na vlastní kůži. Vždyť se také říká, že kdo nenavštívil Chiang Mai, ten nebyl v Thajsku.
 
Chiang Mai ležící na severu Thajska v plochém údolí na březích řeky Ping je oblíbené jak mezi nezávislými cestovateli, tak mezi bohatší turistickou klientelou. Kosmopolitní atmosféra města láká baťůžkáře – i proto je mnohdy těžké najít levné ubytování v centru, protože všechno je obsazené – ale i požitkáře, kterým nevadí utratit za dovolenou desítky tisíc. Ti vyráží kousek dál od centra. Třeba do resortu Panviman.

Luxus uprostřed pralesa

Ten leží uprostřed pralesa v kopcích trochu dále od Chiang Mai a i přesto, že nenabízí jako většina resortů v Thajsku blízkost pláže, turisté ho milují. Aby ne, šumění moře tady nahrazuje šumění umělých vodopádů a poležení na pláži pak poležení u kaskádovitého bazénu. K dispozici je i měsíční terasa, kde se griluje… a logicky pozorují hvězdy, krápníková jeskyně určená pro relaxaci, ale i luxusní spa. 
 
A zatímco v tomto resortu je božský klid, v samotném Chiang Mai to žije. Mimochodem, je jedním z nejrychleji rostoucích měst v Thajsku a jeho všeobecnou oblibu stvrzuje i to, že ho Tripadvisor zařadil mezi pětadvacet míst, která jednoznačně musíte navštívit. 

Chiang Mai – brána do Zlatého trojúhelníku

Chiang Mai je i zároveň branou do Zlatého trojúhelníku, do oblasti, která proslula pěstováním a výrobou opia. Dodnes leží tahle oblast na hranici Thajska, Barmy a Kambodži, mezi řekami Ruak a Mae Khong, nicméně je turisticky „profláklá“ a původní autentická atmosféra dostává na frak. Navštívit tady dokonce můžete i muzeum opia.
 
Samotnému Chiang Mai se potom přezdívá město chrámů, v historickém jádru, které je obehnané hradbami a vodním příkopem, jich je ke čtyřem desítkám, v celém městě pak několik set. Nicméně paradoxně ten vůbec nejznámější chrám leží mimo město – na vrcholu Doi Suthep, zhruba dvacet kilometrů od centra města.

Vydejte se na vrchol Doi Suthep

K bílé stavbě s červenozlatou střechou, která vznikla už ve 14. století, můžete vystoupat po svých, po příkřejších schodech. Pokud si ale nejste stoprocentně jistí svou fyzickou kondicí, je možná lepší využít lanovku. Člověk se nezničí už samotným výstupem a prohlídku a výhled do okolí si užije mnohem víc.
 
Mimochodem, v okolí Chiang Mai je veliké množství sloních farem a jízda na těchto tlustokožcích skrze prales je prý ohromný zážitek. Nicméně ochránci zvířat doporučují farmu pečlivě vybírat a vsadit nakonec na tu, která působí tak, že se tu o slony dobře starají. Naopak farmám, kde jsou sloni jen zdrojem financí a péče o ně je mizerná, se raději vyhněte.
 

Komentáře