Kam se vydat?

Minigalerie Thajsko

Galerie - Thajsko a letoviska Fotogalerie - Thajsko noční pohled na letoviska Pláže v Thajsku Delikátní Thajské restaurace Útesy a jiné krásy Thajska Skály a příroda v Thajsku Lidé - Matka a dcera, pořízeno v Thajsku

Další články

Je už bezpečné vyrazit do Thajska? Zjistili jsme nejnovější informace ESO Travel na Novinky.cz
Thajsko po povodních nebojuje s krokodýly, ale s fámami, které odrazují turisty...
Kam za divokými party a nočním životem? Poradíme vám ta nejlepší místa ESO Travel na Novinky.cz
Těla svůdných dívek tančí v rytmu hudby, koktejly tečou proudem a o kus dál šumí mořský příboj...
Luxus ve stanu? Zkuste glamping, moderní kempování pro náročné ESO Travel na Novinky.cz
Spát pod stanem má svoje kouzlo. Návrat k přírodě, žádný luxus, jen karimatka a spacák...

Chiang Mai – město se třemi stovkami chrámů

Přidáno: 23.01.2017 | Autor: Petra Malá

Chiang Mai – město se třemi stovkami chrámů

V severní části Thajska, asi 700 km od Bangkoku, se nachází z jeden z oblíbených turistických cílů. Je jím město Chiang Mai se 150 tisíci obyvatel, se třemi sty chrámů, se světoznámou restaurací a se dvěma horami, z nichž je nádherný rozhled.

Chiang Mai je oproti Bangkoku město malé, ale počtem chrámů se mu vyrovnává. Na Starém městě je jich 121 a za hradbami najdeme další a další. Většina z nich pochází ze 13.-16. století, kdy bylo toto město úplným náboženským centrem. Jejich architekturu považujeme za typickou ukázku lannského stylu, i když ji poněkud pozměnili Barmánci, kteří město hned několikrát ovládli.

3 chrámy, které musíte v Chiang Mai vidět

Vybrat z tolik chrámů tři, které nesmíte při návštěvě tohoto města opomenout, je složité, ale přece se to povedlo.

Wat Bupharam

Na tomto chrámu je zajímavá dřevěná střecha vihanu a také malá kaple v typickém zdejším stylu. Uvnitř najdete černou sochu Buddhy z jednolitého kusu teakového dřeva, jejíž odhadované stáří je asi 400 let. Součástí je i chrámová studna, která sloužila k rituální koupeli nového krále. Pozor, ženy mají ke studni vstup zakázán.

Čtěte také: Pai, městečko na severu Thajska, které musíte vidět 

Wat Chedi Luang

V roce 1317 tu krále Mengraie zabil blesk, dnes na tomto místě stojí chrám, k jehož dokončení došlo v roce 1481. Neuvěřitelných 98 m vysokou pagodu v 16. století poničilo zemětřesení, takže z ní zbyla 60 m vysoká stavba, ale i tak stojí za prohlídku.

Wat Chiang Man

 

Wat Chiang Man je nejstarší chrám v celém městě. Jeho vznik se datuje na konec 13. století a chrám samotný obýval král Mengrain, než vzniklo celé město. Chrám byl postaven na místě, kde král poprvé rozbil tábor. Zajímavý je ale také tím, že jsou v něm dvě malé sošky Buddhy (jeden z nich je prý schopný přivolávat déšť) a řady ohromných pilířů. 

Komentáře